Seriál Deníku Mladí zločinci.Seriál Deníku Mladí zločinci.Zdroj: Deník/ RedakceKdyž mi nedáš peníze, uřežu ti prsty, varoval 14letého chlapce a výmluvně mu ukázal nůž. Vyděšené dítě neváhalo a platilo. Ač bylo Polákovi žijícímu v Plzni pouhých šestnáct let, podobně drsným způsobem neváhal vydírat i další školáky ve městě. Když mu odmítali dát, co požadoval, nerozpakoval se sáhnout k násilí. I když byl mladý cizinec skutečným postrachem dětí v Plzni, měl u soudu štěstí. Vyvázl s podmínkou. Za mříže nemusel ani jeho již dospělý kumpán, který mu při některých vydíráních či loupežích asistoval.

Mladistvý cizinec, který se narodil v polovině roku 2000, řádil v Plzni od září 2016 do května 2017. První obětí byl 14letý chlapec, po němž chtěl Polák opakovaně zapůjčit peníze. Odchytával ho u školy, u obchoďáku či u jeho bydliště a požadoval většinou sumy v řádech tisícikorun. Když mu peníze odmítl vydat či opatřit, vyhrožoval mu, že zná „špatné lidi“, že se mu něco špatného stane, že zemře, přičemž v některých případech výhrůžky zdůraznil fackou, chycením za krk či kopancem. Jindy mu vyhrožoval, že ho podřeže, že mu uřeže prsty, a ukazoval mu nůž. Vystrašený chlapec mu v uvedeném období vyplatil nejméně jedenáct tisíc korun.

Ilustrační foto.
Dítě na sebe zvrhlo horkou omáčku. Otci hrozí až dva roky vězení

Stejně drsně se mladý cizinec choval ke 13letému chlapci, kterého tyranizoval po dobu pěti měsíců. I po něm chtěl peníze a vyhrožoval mu, že když je nedostane, že mu něco udělá. Na podporu svého tvrzení mu dával facky či rány pěstí, neváhal ho i kopnout do břicha. I z tohoto školáka finance vymlátil, ale ne tolik, jako v prvním případě.

Dospělý pomocník

Na některá vydírání či loupeže doprovázel 16letého hocha o pět let starší kumpán, nezaměstnaný Plzeňan Daniel F. Spolu si vyhlédli dalšího chlapce, po němž opakovaně chtěli peníze i další věci – u školy, před jeho bydlištěm či u obchodního centra. Aktivní byl zejména mladší z dvojice výtečníků, jenž se držel osvědčeného způsobu a výhrůžky doprovázel i ranami, jednou dokonce přiložil ostří nože školákovi na prst a řekl mu, že skončí bez jednoho článku. Zabralo to, dostal notebook. Jindy zase peníze, celkem nejméně 5000 korun.

Rysí matka s koťaty.
Opuštěná rysí koťata ze Šumavy najdou dočasný azyl v Německu

Jindy zase dvojka kumpánů přiměla 15letého mladíka, aby s nimi šel k obchodnímu centru. Cestou po něm chtěli peníze nebo mobil. Když se bránil, že nemá ani jedno, jen platební kartu, nutili ho k vybrání hotovosti. Daniel F. mu vyhrožoval, že je jim jedno, jestli někoho zmlátí do krve nebo psychicky zdeptají, a že když jim nevyhoví, vztáhnou ruku na něj i jeho dívku. Donutili ho tak vydat vše, co na účtu měl, 200 Kč.

Mladistvý Polák i jeho kamarád stanuli před městským soudem v Plzni. Senát v čele s Lucií Bočkovou je shodně potrestal za vydírání a loupež tříletými tresty. Mladšímu byl trest podmíněně odložen na zkušební dobu tří let, staršímu na dobu pěti let.

Seriál Deníku Mladí zločinci

Závažné činy nepáchají jen dospělí. I kluci a děvčata mladší 18 let neváhají vztáhnout ruku na život druhého, znásilňovat, loupit či kořistitz prostituce. Jejich trestná činnost ale často zůstane utajena. Policie o ní takřka neinformuje a soudy jsou neveřejné s výjimkou rozsudku. Ani po odsouzení ale nesmějí být pachatelé ztotožněni. Deník pro vás připravil nejzajímavější případy mladistvých zločinců, které řešily v posledních letech soudy v západních Čechách.