Nákladní auta nad 3,5 tuny budou muset od 1. července platit na hlavních tazích z Plzně do Klatov a z Klatov přes Horažďovice na Vodňany mýtné. Požadavku Plzeňského kraje vyhovělo ministerstvo dopravy. Obě silnice první třídy jsou totiž zatížené zejména zahraničními kamiony, které po nich objíždí už nyní zpoplatněné úseky.

Těžká doprava platí už od ledna 2020 mýtné na silnicích I/20 z Plzně na České Budějovice a na I/26 z Plzně na Domažlice. „Když se zpoplatnila I/20, měli jsme obavu, že se kamiony přesunou právě na trasu Klatovy-Horažďovice-Vodňany. A protože tam byl měřením zjištěný nárůst, požádali jsme ministerstvo o zpoplatnění,“ řekl Deníku náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek s tím, že hlavní tah z Plzně na Klatovy je momentálně zatížený uzavírkami. „Doufáme tedy, že se díky zavedení mýtného doprava rozvrství,“ poznamenal náměstek. Doplnil, že kraj žádal ministerstvo o zavedení poplatků také na silnici I/22 z Klatov do Draženova, kde navazuje na zpoplatněný úsek k hraničnímu přechodu Folmava.

„V případě tohoto úseku nám však nebylo vyhověno. Nemyslím si ale, že by to byl momentálně nějaký velký problém,“ sdělil Čížek. Podle něj bude Plzeňský kraj situaci na nově zpoplatněných silnicích monitorovat. „Dle našich zkušeností se však ta opatření dodržují,“ uzavřel náměstek.

Rozhodnutí ministerstva vítá Věra Petrželková, starostka Lužan na jihu Plzeňska, přes které vede hlavní tah I/20 z Plzně na Klatovy. „V minulosti jsme byli nemile překvapení, když silnice nebyla vybraná jako zpoplatněná. Čas ukáže, zda se to projeví na provozu a kamionů ubude,“ uvedla starostka.

Za zpoplatnění silnic první třídy bojoval několik let Zdeněk Voráček, starosta Mochtína, který leží na trase Klatovy-Horažďovice-Vodňany. Obec zahlcovaly kamiony právě od ledna 2020, kdy ministerstvo schválilo mýtné na tahu z Plzně do Českých Budějovic přes Nepomuk a Písek. „Z dopravy jsme tu byli nešťastní. Denně obcí projede zhruba sedm tisíc aut, z toho cca polovina jsou právě nákladní auta. Valná část zahraničních kamionů je z Maďarska nebo Rumunska,“ vypočítal starosta s tím, že doufá v postupné zlepšení.

Klatovská ulice v Plzni.
Uzavírky v Plzni pokračují. Provoz na Klatovské bude omezen