V době nízkých venkovních teplot a vysoké nemocnosti zůstalo bez vytápění a teplé vody celé Jižní předměstí, zásobované z kotelny společnosti Energie AG Teplo. Situace se dotýká i mateřinky a základní školy. „Jde o velikou havárii, ale není to naše pochybení, prostě nějaká únava materiálu, která se nedá předpokládat," uvedl nešťastně Petr Nový, di-spečer už zmíněné společnosti. Příčinou poruchy je prav- děpodobně díra někde v potru- bí, ovšem pořádná. „Voda tam- tudy zřejmě vytéká ven a hod- ně. Problém se objevil ve čtvrtek ráno," doplnil dispečer.

Z kotelny proudí potrubím ven horká voda, druhým se ochlazená vrací. Rozsah havárie je ale takový, že v centru nestačili doplňovat vodu do systému. „Přes všechnu snahu tlak poklesl, kotel vypadával. „Něco tak velkého jsem ještě nezažil. Větev zásobující sídliště na Jižním předměstí jsme museli nakonec zavřít, aby aspoň v ostatních místech se dodávku podařilo udržet," podotkl Nový.
Kde se porucha vyskytla, nebylo včera dopoledne ještě zřejmé. To však už na místo dorazil vůz ze speciální měřící technikou, která pomáhala v pátrání.
„Jak může k takovému kolapsu dojít, vždyť přece přes prázdniny dělali revize, Teď se najednou na všech dveřích objeví cedule „Havárie," zlobil se včera ráno do redakce volající čtenář a nebyl rozhodně jediným nespokojeným. „V období, kdy večerní, noční i ranní teplota se pohybuje pod bodem mrazu, je to velice nepříjemné," zaznělo třeba i od Jany Pospíšilové.
„Všechna dostupná místa byla opravdu zkontrolovaná. Všude se ale nedostanete.
V šachtách, kudy vede potrubí, vidíte tak osm metrů na obě strany. Pokud ale rozvod prochází pod silnicí, pak vůbec," vysvětloval dispečer.