Možnost jejich výpomoci ve zdravotnických a sociálních zařízeních je znovu aktivována od 12. listopadu a v některých regionech už ji nemocnice využívají. „V Plzeňském kraji o tuto možnost požádaly zatím Domažlická nemocnice a Sušická nemocnice. Armáda také nabízí pro Plzeňský kraj pomoc dvou odběrových mobilních týmů. Z nich už jeden je od začátku listopadu k dispozici,“ uvedla v pondělí po zasedání krizového štábu tisková mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Vojáci by zdravotníkům pomáhali s polohováním pacientů, asistovali s hygienou nebo odběrem stravy.

Na Domažlicku hygienici aktuálně uvádějí přes 730 nakažených covidem. „V Domažlické nemocnici leží deset nemocných s covidem-19, z toho tři na jednotce intenzivní péče a jeden pacient napojený na přístroj, který podporuje dýchání,“ sdělil v úterý Jiří Kokoška, tiskový mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje. Podle něj ale zatím žádní vojáci v Domažlické nemocnici nejsou.

Silnice na Folmavě je opět průjezdná
Silnice na Folmavě je opět průjezdná

V celém kraji bylo na začátku týdne hospitalizováno necelých 200 pacientů s covidem. „Z toho 36 jich je na jednotce intenzivní péče a pokračuje nárůst 8 – 10 osob denně na lůžcích standardní péče,“ doplnila Mertlová.

V souvislosti s tímto lineárním nárůstem v posledních deseti dnech lze ale podle koordinátora lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jana Beneše očekávat nárůsty v intenzivní péči, které mají čtrnáctidenní zpoždění za nárůsty ve standardní péči.

Nejvíce riziková je v současné době věková kategorie 55+, kde je vyšší počet neočkovaných a zároveň jsou to aktivně žijící lidé. Vysoký počet onemocnění je také v kategorii 44 – 54 let. I nadále je mezi hospitalizovanými 75 % neočkovaných osob.