Zatímco žáci devátých tříd mohli do lavic usednout už 11. května, pro první stupeň se školy otevřou až příští pondělí. Na většinu škol hodlá nastoupit méně než polovina dětí. Nástup je dobrovolný.

V Plzni se 11. května navrátilo do škol 70 procent žáků devátých tříd a podle mluvčí radnice Evy Barborkové nastoupí v pondělí na první stupeň 43 procent dětí. V krajské metropoli otevřou příští týden všechny základní školy zřizované městem.

„Žáci devátých tříd nastoupili 11. května všichni. Na první stupeň se v pondělí vrátí zhruba 60 procent žáků,“ informoval ředitel 1. základní školy v Plzni Radek Dolenský.

Plzeňská Masarykova základní škola čeká v pondělí necelou polovinu žáků prvního stupně. Podle jejího ředitele Antonína Herrmanna je od středy připraveno všech osm tříd, ve kterých se budou učit skupiny do 15 žáků.

Podobně jsou na tom i další základní školy v kraji.

žirafa Rothschildova
Žirafy žijí v Plzni už deset let

O nástup do klatovské ZŠ v Plánické ulici projevila zájem rovněž téměř polovina žáků prvního stupně. Základní škola Zárečná v Tachově má informace, že se navrátí 40 procent žáků. „Chystáme se na nástup žáků. V těchto dnech připravujeme školu na její pondělní otevření,“ sdělil ředitel Zdeněk Hnát.

„Základní škola Komenského 17 v Domažlicích má nahlášeno 40,5 procenta žáků, přičemž ji už téměř dva týdny navštěvují dvě třetiny žáků devátých tříd. Z nedostatku pedagogů určitě strach nemám. Musím naopak říci, že jsem byl velmi překvapen, jaký byl jejich zájem o navrácení do školy. Bylo to opravdu velmi milé překvapení,“ uvedl ředitel domažlické základní školy Ivan Rybár.

První den školy bude po nucené pauze poznamenán řadou hygienických a preventivních opatření. Žáci budou muset dodržovat odstupy nejméně 1,5 metru. Vybaveni by měli být každý den minimálně dvěma rouškami. Budou je muset mít povinně nasazené jen ve společných prostorách. Ve třídách si je budou moci sundat, pokud dodrží předepsanou vzdálenost.

Ministr vnitra Jan Hamáček jednal v sídle plzeňské společnosti WPA Nanotechnologies o možnosti dodávání ochranných masek pro složky Integrovaného záchranného systému.
Ministr Hamáček jednal v Plzni o maskách