Gymnázium a SOŠ Rokycany bude jako prv-ní střední škola zřizovaná krajem zajišťovat výuku běžných předmětů v angličtině. Umožní to nový gymnaziální obor, otevírat se má od září 2020. Součástí oboru by v posledních dvou ročnících měl být mezinárodní program IB. Rokycanská škola by se tím zároveň stala i prvním státním zařízením nabízející IB vzdělání v Česku.

Loni v srpnu došlo ke změně vedení školy. Do funkce ředitele byl jmenovaný Pavel Vlach, který vzápětí přišel s návrhem otevřít na škole nový čtyřletý obor.

„V prvním a druhém ročníku předpokládá částečnou výuku všeobecných předmětů v anglickém jazyce, ve třetím a čtvrtém pak realizaci mezinárodního programu IB Diploma Programme. Obor je zakončený složením mezinárodně uznávané zkoušky IB,“ sdělil ředitel Vlach.

Rokycanské gymnázium by tím vstoupilo do IB komunity světových škol nabízejících mezinárodní maturitu ve 147 různých zemích světa. „Praxe ukazuje, že IB programme je vysoce respektovaný prestižními vysokými školami světa a absolvent je při vysokém skóre výrazně zvýhodněný v přijímacím řízení i při rozhodování o poskytnutí případného stipendia,“ dodal Vlach.

Podle náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové ředitel školy Vlach získal od rady Plzeňského kraje slib financování programu. Zároveň má už i mandát, aby certifikoval program organizací International Baccalaureaute (zastřešuje země EU i USA), která jej poskytuje.

„Zvolený krok může být příkladem i pro jiné školy a určitě zásadně zvedne prestiž rokycanského gymnázia. Řada žáků má totiž zájem pokračovat ve studiu v zahraničí,“ zdůraznil hejtman Josef Bernard.

V republice už několik soukromých středních škol program IB získalo.

Ilustrační foto.
Řidič s drogou značku neřešil