Vyhráno však zdaleka nemá. „Rány na rameni a pravé ruce nejsou ještě zcela zacelené. Právě v pondělí cestujeme znovu na Vinohrady, což je pro dcerku značně nepohodlné. Vždyť jen takové bezpečnostní pásy jsou bolestivou záležitostí,“ sdělila včera Natálčina maminka a neubránila se přitom slzám. Statečná holčička potřebuje asistenci při oblékání, osobní hygieně, nesejde sama schody a kvůli špatně pohyblivé pravé ruce se složitě nají.

Rány a jizvy se promazávají a ošetřují denně. Rehabilitace a tlakové masáže jsou realizované pětkrát denně po třiceti minutách, což je pro rodiče při celodenní péči vysilující záležitost. Kvůli přetrvávajícím komplikacím hybnosti pravé ruky Natálka podstoupila neurologické vyšetření. Bude následovat magnetická rezonance mozku a také vyšetření EMG. Zjistí se tak, jak jsou zasažena nervová centra ruky a je-li šance, že se hybnost někdy vrátí do normálu.

Před příchodem Natálky z nemocnice byly pořízeny čističky vzduchu. Jedna je přímo v jejím pokoji, druhá čistí přízemí domu, kde rodina tráví společný čas. V kruhu maminky, tatínka a sourozenců se malá pacientka cítí lépe. Přetrvávají však stavy úzkosti.

Případ, který posuzují policisté z Rokycan, vzedmul obrovskou vlnu podpory. Nejen v malém okrese, ale i daleko za jeho hranicemi. Právě v neděli dorazila tříčlenná skupina sympaťáků z Tachova, která dojatým rodičům předala výtěžek z nedávného rockového koncertu.

Zřízený byl transparentní účet, na který přispívají jednotlivci i členové klubů či spolků. Rodina se ovšem už přesvědčila, že ne všichni jednají s čistými úmysly. „Jsme vděčni za každý obnos, ale otřáslo námi jednání pořadatelů country festivalu v Plzni. Zaštítili se Natálkou, aby ve finále úplně přestali komunikovat.“ seznámil nás tatínek se smutnou zkušeností.

Ilustrační snímek.
Rokycany jsou bez dluhů už pět let