Je podle ní zakázáno v období od 1. května do 30. září o nedělích a státem stanovených svátcích provádět takové práce, které způsobují hluk. Příkladem budiž sekačky, křovinořezy, cirkulárky, brusky, atd. „Výjimku mají pouze neodkladné zabezpečovací práce při haváriích, jiných životu nebezpečných událostí a hasiči. Nedělní klid skončí 1. října,“ má jasno starosta Ferschmann.

Pandemie přinesla ve sběrném dvoře dramatický nárůst odpadu

Němčovice – Provoz sběrného dvora odpadů zůstal nepřerušen a bylo tomu tak i v době omezení kvůli covidu. Znamená to denně fungování od 9 do 17 hodin včetně sobot a nedělí.

„V současné době evidujeme velký nárůst odpadu. Způsobila to pandemie kvůli použitým rouškám, rukavicím, obalů z testování, ale také restauračním okénka. Tedy jednorázové obaly na jídlo, příbory, igelitové tašky,“ konstatuje starosta Ferschmann. nezanedbatelný je rovněž vliv e-shopů, kdy je zboží zabaleno v plastových bublinách, fóliích, polystyrénových výplních, apod. Obrovský nárůst odpadu, především plastového v kombinaci se zvýšenou pohodlností občanů v poslední době, bude prý znamenat jediné. Nepopulární zvýšení poplatků za odpad.

Zápis do prvních tříd v Mirošově.
Mirošovští zapsali 35 benjamínků, do první třídy nastoupí v září

Sběrný dvůr získal dotaci

Němčovice – Obec uspěla se žádostí o dotaci z ministerstva životního prostředí na dovybavení sběrného dvora. Bude nakoupeno pět kovových kontejnerů (každý o obsahu deset krychlových metrů) a mostní váha. Vše v hodnotě 700 tisíc Kč.

Televizní štáb dorazí v úterý

Němčovice – V úterý bude v obci natáčet Česká televize reportáž se starostou do pořadu Nedej se na téma Protierozní vyhláška, která má začít platit od 1. července. „I když já spíše tvrdím, že je to dokument spíše poerozní,“ dodává Ferschmann.