Pravidelně jsou nyní řidiči varování před možnou tvorbou námraz na silnicích. V první polovině minulého týdne způsobily nemalé škody a avizovaná je možná druhá vlna. Jak se vyvarovat nehodě asi každý řidič ví, ale v některých úsecích silnic se pravděpodobnost ještě zvyšuje. Konzultovali jsme s Policií nejčastější místa kolizí a jejich příčiny.

První z rizikových částí je sjezd od Plzně na Ejpovice (komunikace číslo I/26). Kde ve většině případu řidiči nepřizpůsobí rychlost jízdy, a to platí v případě nepříznivého počasí dvojnásob. Také ve druhém případě zůstáváme ještě na cestě do Ejpovic. Jde totiž o železniční nadjezd za městem Rokycany na Ejpovice, kde se v zimních obdobích často tvoří námraza. Ostatně mosty jako takové jsou sklony k námraze pověstné. Rychleji totiž promrzají.

„Za obcí Mýto ve směru na Kařez, konkrétně jde o zatáčku a horizont u vodárny, kde řidiči nepřizpůsobují rychlost jízdy povaze a stavu této pozemní komunikace," prozradila třetí nebezpečný úsek mluvčí Policie ČR Hana Kroftová.

Čtvrtým místem je pak hlavní křižovatka v Oseku, kde se říká Na rozcestí. Ta je pro mnohé, i přes umístěná zrcadla, nepřehledná. Právě zde často dochází k nerespektování dopravního značení dej přednost v jízdě. „Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vzhledem k povaze a stavu vozovky, nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly nebo nesprávné otáčení a couvání," doplnila ze statistik policie Kroftová.

V zimním období by řidiči neměli zapomínat na kvalitní obutí svého vozu. V případě sjetých, nebo dokonce letních pneumatik, pak řidič nemusí být úspěšný ani v jednání s pojišťovnou a proplacení škod.