Sehnat v některých místech Plzeňského kraje, zejména na Domažlicku či Tachovsku, nového policistu či hasiče není vůbec snadné. Problémem je i to, že mladí muži či ženy jsou ve stále horší fyzické či psychické kondici a nemají tak šanci uspět při výběrovém řízení.

Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje má aktuálně 2373 služebních míst, obsazeno je zhruba 2200. Některá jsou volná, zhruba padesátka žen je na mateřské či rodičovské dovolené. Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje má aktuálně 697 lidí včetně občanských zaměstnanců. „Chybí nám v kraji osm pracovníků, ale to jsme schopni třeba za dva měsíce stáhnout na dva. Takže zatím personální nouze není na žádném územním odboru,“ řekl Deníku krajský mluvčí hasičů Petr Poncar a dodal, že nejméně žádostí o přijetí k hasičům je na Tachovsku. Složitě se ale zájemci hledají i na některých dalších místech regionu, například na severu Plzeňska. „Obrovsky klesl počet žádostí ke sboru. Spadli jsme za necelých 10 let z více než 200 přihlášek ročně na 40 až 50,“ posteskl si Poncar.

Slavnostní předávání funkce velitele v klatovských kasárnách.
Novým velitelem klatovských vojáků je Michal Kadáš

Obdobné zkušenosti mají i policisté. Ti nejhůře hledají lidi také právě na Tachovsku a na Domažlicku, tedy v okresech, kde působí velké firmy, jež jsou schopny nabídnout lidem poměrně slušný výdělek. „My máme nástupní plat necelých 26 tisíc korun,“ řekl krajský policejní ředitel Pavel Krákora, podle něhož je vůbec největší konkurencí pro policii Armáda ČR, která také nabírá. S konkurencí bojují i hasiči. „Nabídka míst na trhu práce je pestrá a finanční ohodnocení jsou někde taková, že už přestáváme být konkurenceschopní,“ potvrdil i Poncar.

Ne všude je ale situace špatná, pro policii je místem zaslíbeným Klatovsko. „Tam máme dlouhodobě nejvyšší obsazenost v rámci celého kraje. Jako uchazeč o práci u policie tam nejste schopen najít uplatnění,“ uvedl Krákora. Hasiči mají zase poměrně vysoký počet zájemců přímo v Plzni.

Tragická nehoda u Draženova
Mladí a smrtelně nebezpeční. Co pomůže? Přísnější zkoušky?

JEDEN Z DVACETI

„Problém je také v tom, že mladá populace není schopna plnit fyzické testy. Ty nezvládá zhruba 40 procent uchazečů. A když už to dají fyzicky, nemusejí projít přes vstupní pohovor, další stopku může vystavit lékařské či psychologické vyšetření. Stane se, že ze dvaceti uchazečů uspěje jeden,“ upozornil Poncar. „U nás neuspěje zhruba každý druhý uchazeč, důvodem jsou ve většině pří-padů nezvládnuté psycho-testy,“ doplnila krajská policejní mluvčí Martina Korandová.