Co znamená ztráta lékaře pro pacienty se nyní přesvědčují ve Zbiroze. Po úmrtí doktora jsou už měsíc bez zdravotnické péče a nejméně měsíc a půl, pokud bude mít nový zájemce štěstí, projde výběrovým řízením a podaří se mu nasmlouvat úkony se zdravotními pojišťovnami, ještě budou. „Je to těžké, další místní lékařka má plnou kapacitu, musíme hledat po okolí," slyšeli jsme ve městě.

Podobnou zkušenost, jenže tentokrát byl přímo v ohrožení chod oddělení a jeho zachování, si ´prožila´ i rokycanská nemocnice. A to kvůli lékařům i střednímu zdravotnickému personálu.

Tím zajímavější je informace, že teď dvě stě manažerů z Německa má v rámci JOB veletr-hu lékařství a zdraví v Praze získávat české lékaře a kvalifi-kovaný ošetřovatelský personál napříč všemi odbornými specializacemi. Vzhledem k na-bízeným výhodám se řada našich vzdělaných lidí možná ne-chá zviklat. Polepšili by si. Ano, celkově až na pár manažerů u nás nejsou nejvyšší platy. Na druhou stranu to zase veřej-nost vidí tak, že stát, který u-možnil vysokoškolská studia, a společnost přijdou zkrátka.

Je ale plat tím jediným, co mladé lékaře odsud žene? Ředitelka Rokycanské nemocnice, a. s., Hana Perková se podívala na situaci z hlediska doktora i zaměstnavatele: „Absolvent lékařské fakulty má před sebou pětiletý vzdělávací program. Jeho absolvování se ale neobejde bez komplikací. Pokud někdo nastoupí na klinické pracoviště, má s jeho realizací menší problémy, ale nástupní plat malý. Někdy i jen část úvazku, ale s povinností pracovat na celý. Pro zdravotnické zařízení není nositelem výkonů vzhledem k pojišťovnám, musí pracovat pod dozorem a splnit dané množství určitých výkonů," vysvětlovala. Když se po-dle Perkové vše povede, je člověk nejdříve někdy v 31-32 letech ´hotovým doktorem´, ale ohlížet se po jiném místě moc nemůže. Většinou musí plnit nějakou kvalifikační dohodu.

Horší je situace v malé nemoc-nici. Tam, aby se lékaři práce během vzdělávacího procesu vůbec počítala, musí ji absolvovat na akreditovaném oddě-lení.

Pokračování na str. 2 úterního vydání Rokycanského deníku.