To, zda je lepší točená nebo kopečková, necháme na rozhodnutí každého. Na oba typy si však v minulých dnech ´posvítili´ inspektoři rokycanského pracoviště Krajské hygienické stanice Plzeň. Zatím provedli bezmála třicet kontrol.

„Co se týká odběru vzorků zmrzlin, výsledek je takový, že z retrospektivního pohledu vychází laboratorní rozbor zmrzlin z hlediska mikrobiologie takřka ve 100 procentech odebraných vzorků bez závad. O poznání hůře však vycházejí výsledky stěrů. Jsou realizované z náčiní užívaného pro přípravu zmrzlinových směsí na točené zmrzliny," uvedl Roman Buras z pobočky KHS v Rokycanech.

Z výsledků odebraných vzorků vyplývá, že v jednom případě byly zjištěny zvýšené hodnoty mikrobiální kontaminace u točené zmrzliny. V jednom případě pak byla z kontroly výskytu vybraných syntetických barviv zjištěna přítomnost barviva, které nebylo výrobcem deklarováno na originálním obalu k práškové směsi pro výrobu letní lahůdky. „Nejedná se o zakázané barvivo. Nicméně v tomto případě šlo o skutečnost, že jeho přítomnost nebyla nikde uvedena, což je závada," upřesnil Buras.

V případě zvýšené hodnoty mikrobiální kontaminace u točené zmrzliny byla nařízena sanitace zmrzlinového stroje a jeho jednotlivých částí a okamžitě nastaven ze strany provozovatele striktnější postup při manipulaci a čištění tohoto stroje.