Na něm sice nebude prostor na pohřbívání v rakvi do země, místním tu však vznikne plocha na 45 drobnějších hrobečků s urnami. „Každý by měl mít kolem sebe plochu asi dva na dva metry,“ popisuje starosta Václav Tomášů.

Urnový háj Nevid staví asi sto metrů od vsi. Výhodou lokality je jen asi 30metrová vzdálenost od přípojky vody. Hřbitůvek už ohraničují asi 20 metrů dlouhé zdi a také většina práce uvnitř je již hotová. Stojí tu krásný kříž, cestičky jsou vysypané kačírkem, zámková dlažba je položená. Chybí tak už vlastně jen drobnosti a Nevidští musí dát také trochu času trávě, aby vzrostla.

„Předpokládáme ale, že bychom mohli do měsíce hřbitov slavnostně otevřít. Pozveme i pana faráře, aby nám ho vysvětil,“ doplňuje starosta s tím, že hřbitov přišel asi na půl milionu korun a ještě se musí udělat venkovní úpravy a příjezdová cesta.
„Dosud pohřbíváme do Mešna, což zůstane, pokud si někdo bude přát pohřeb do země. Ale takový tu už nějakých pětadvacet let nepamatuji. Je škoda, aby lidé dojížděli. Často chodí na hřbitov babičky, které tam ani nemá kdo odvézt, takže jsme se rozhodli pro vlastní hřbitov. Lidé si sem příbuzné převezou, aby jim byli blíž. Já to udělám také,“ dodal starosta.

152 neopečovávaných hrobů evidují Rokycany.
FOTO: Hřbitovy hyzdí rozpadlé hroby. Čeká se na zájemce