„Konkrétní data se mění samozřejmě každý den. V průměru ale evidujeme celkově 1930 uchazečů o práci. Volných pozic máme nyní přibližně sto. Podle posledních údajů je v okrese míra nezaměstnanosti 7,2 procenta. Celorepublikový průměr je 8 procent,“ uvedl Jan Koranda, zástupce ředitelky Úřadu práce v Rokycanech.

Najít si práci není proto vůbec jednoduché. Navíc nabízené pozice jsou často velmi specifické. „Máme například čtyři volná místa pro lékaře v rokycanské nemocnici, dále šest pracovních pozic pro kuchaře,“ vypočítává Koranda.

Uchazeči o práci proto často volí další možnost, kterou jsou rekvalifikační kurzy. „Zájem nezaměstnaných je velký. Od počátku roku kurzy absolvovalo 248 lidí, což je téměř o šedesát více než za celý loňský rok. Nejčastěji je zájem o obsluhu počítačů, svářečská oprávnění, řízení vysokozdvižného vozíku, obor sociálních služeb a účetnictví. Někteří uchazeči se ale rekvalifikují i pro specifické práce, jako například kosmetička nebo kuchař,“ pokračuje zástupce ředitelky.

Rekvalifikační kurzy jsou z osmdesáti procent hrazené prostřednictvím Evropských sociálních fondů.
„Spolupráce se vzdělávacími středisky jde na výbornou. Bohužel ne vždy mohou svou kapacitou vyhovět všem zájemcům. Doufáme jen, že současná úsporná nařízení nepovedou k omezení možností rekvalifikace pro nezaměstnané,“ uzavřel Koranda.
Počet uchazečů o práci na Rokycansku není oproti jiným rokům příliš rozdílný. Narozdíl od loňskému roku nezaměstnanost mírně poklesla.