Modré autobusy s logem Plzeňského kraje předal ve čtvrtek odpoledne jejich výrobce, společnost MAN, dopravní společnosti Arriva, která s nimi bude jako nový dopravce od 14. června brázdit silnice Plzeňského kraje. Nové vozy nabídnou cestujícím nebývalý komfort. Slibují Wi-Fi připojení i bezpečnostní pásy.

„Před třemi lety jsme sestavili expertní tým, který se snažil změnit tvář veřejné dopravy v Plzeňském kraji,a myslím, že dnes už je evidentní, že se nám to podařilo. Uspořádali jsme tendry za 14 miliard korun, na jejichž základě přijede do kraje 315 nových autobusů a 24 vlaků,“ připomněl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Zároveň občany poprosil, aby byli trpěliví. „Je možné, že na úplném začátku se hned všechno nepovede, protože takhle obrovská změna v jeden den, v jeden okamžik, se v naší republice ještě neudála. Myslím ale, že až si to sedne, lidé nové vozy ocení a ocení také plně integrovanou dopravu v kraji,“ řekl Bernard.

Restaurace - Ilustrační foto
Hospody jsou večer plné

Autobusy jsou podle hejtmana ekologické. „Připomínám, že se jedná o nejnovější emisní normu Euro 6, díky které připadá na 17 milionů kilometrů po Plzeňském kraji každý rok o dvě tuny emisí méně,“ uzavřel Bernard.

Doposud se v Plzeňském kraji jezdilo v průměru 14 let starými autobusy. Vedení kraje tak volilo vozy, které poskytnou cestujícím nejvyšší možnou míru komfortu. Všechny vozy jsou plně klimatizované a nízkopodlažní.

„Vybrali jsme vozy s automatickou převodovkou, aby bylo řazení plynulé a vozy nedrkotaly. Mají dvojité zasklení, takže se nerosí skla a v zimě v nich bude teplo,“ popsal náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Cestující se mohou rovněž těšit na Wi-Fi připojení. „To bude prozatím zavedené pouze v páteřních linkách, pokud ale uvidíme, že ho lidé hojně využívají, necháme připojení nainstalovat i do dalších autobusů,“ doplnil náměstek. Čížek rovněž doufá, že nové autobusy přilákají po koronavirové krizi do veřejné dopravy mnoho cestujících. „Chtěl bych pozvat občany, ať si vozy vyzkouší. O prázdninách mohou vyrazit třeba na výlety po kraji,“ poznamenal Čížek.

Plzeňské historické podzemí Pivovarské muzeum Plzeňský Prazdroj
Historické podzemí prošlo úpravou