„Přišla mi velká úleva pro pravé rameno, které při ručním nalévání sto až 150 sklenic dostávalo zabrat. Pomocník je sice z Číny, ale provedení je překvapivě velmi kvalitní. Snad vydrží. Sice jsme se obávali, že v balíku přijde plyšový panda, ale dobře to dopadlo,“ sdělil majitel minimlékárny Michal Ivasienko.

Po červencové přestávce od 1. srpna mlékárna opět vyrábí a rozváží mléčné produkty. Rozšířila také rozvozové trasy. Nově výrobky doveze také do Zbiroha, Kařezu, Cekova a Kyšic.

Podbrdská minimlékárna manželů Ivasienkových je v provozu dva roky. Ti mají svůj týdenní program přesně načasovaný. „V pondělí připravujeme výrobu, je nutné vyrobit provozní zákys, což je kultura, kterou přidáváme do mléka, aby správně zakysalo. V úterý brzy ráno jedeme do Oseka pro 300 litrů mléka, to se pak tepelně upravuje a ve výrobně strávím celý den. Ve středu dokapává tvaroh, dodělává se čerstvý sýr Frišberg, plníme lahve a odpoledne uklízíme. Ve čtvrtek se výrobky balí a odpoledne je rozvážím po celém okrese,“ uzavírá Michal Ivasienko.

Mohlo by Vás také zajímat: Podbrdská minimlékárna vznikla díky inspiraci Itálií

Podbrdská minimlékárna v Hůrkách na Rokycansku. | Video: Deník/Veronika Krátká