Desítka vesnic z Rokycanska žádá Plzeňský kraj o dotaci na fungování malých obchůdků. Aby se krámky udržely v chodu, přispívají jim obce například na energie nebo od provozovatelů vybírají jen minimální nájem. Řada malých konzumů v regionu už zavřela.

Například na Pavlovsku to vzdala prodavačka po zavedení elektronické evidence tržeb, která pro ni byla pomyslnou poslední kapkou. Od té doby nemůže Dobřív sehnat pro Pavlovsko provozovatele. „Nedaří se nám nikoho najít, ani kdybychom to dotovali. Naštěstí je u nás dobrá dopravní obslužnost, každou hodinu jede autobus na Rokycany nebo na Dobřív,“ líčí dobřívský starosta Jiří Ondřejíček. Obce s počtem obyvatel do 250 využily výzvu kraje, který jim nabídl novou dotaci na částečné krytí výdajů spojených se zachováním provozu kamenných a pojízdných prodejen.

O příspěvek požádal například Drahoňův Újezd, který obchod před třemi lety zrekonstruoval, aby tu klesly náklady na vytápění. „Chceme ho zachovat za každou cenu, aby si měli například senioři kde nakoupit,“ říká starostka Drahňáku Hana Brabcová a podobně mluví i další.

Rozlámaný dětský domeček v areálu FC.
Areál v Husových sadech poničil neznámý agresor

Prodavačka smíšeného zboží v Týčku Jana Křemecká potvrzuje, že jsou hlavně starší lidé rádi, když je obchod v obci funkční, přestože nemůže konkurovat velkým marketům. „Někdy přijde nakoupit dvacet lidí, někdy padesát za den. Přes zimu to bývá slabší, v létě se tu zastaví i nějací chalupáři,“ říká Křemecká.

Kladruby prý podporují místního prodejce už asi dvacet let. „Platíme za něj nájem Jednotě plus mu chceme přispět na energie. Děláme to tak každý rok,“ sdělila starostka Irena Reindlová. Kladruby usilují o příspěvek 50 tisíc korun.

Obce mohly žádat maximálně o 165 tisíc. Kromě Kladrub, Týčku, Zvíkovce a Drahňáku požádal o příspěvek i Újezd u Svatého Kříže, Lhotka u Radnic, Kornatice, Němčovice, Hlohovice pro obchod v Hlohovičkách a Přívětice.