Váznoucí přísun státních prostředků do pokladnic měst a obcí brzdí jejich investiční plány. Začínají se obávat, zda naplánované akce skutečně zvládnou.

„Navzdory proklamacím ministerstva financí, že se zlepší příjmová část našeho rozpočtu, ji zatím naplněnou nemáme. Takže akci revitalizace náměstí jsme byli nucení odložit na druhou polovinu roku," konstatoval k vývoji situace třeba strašický starosta Jiří Hahner. V rozpočtu s ní ale počítali, stanovili pro ni obnos dvou milionů korun. „Vyloženě teď záleží na tom, jak se bude rozpočtová stránka vyvíjet. Podle toho částku na akci upřesníme," dodal Hahner. Dosavadní záměr v sobě slučuje obnovu další části veřejného osvětlení a úpravu plochy v okolí radnice zeleně i zpevněných ploch, tedy chodníků a parkoviště.

„V Hrádku jsme oproti loňsku za první čtvrtletí dostali o dva miliony méně," upozornil starosta města Jaroslav Perlík, který je zároveň předsedou Svazu měst a obcí Plzeňského kraje. „Je to hlavně o DPH, nedostáváme tolik, kolik bychom měli. Upozornili jsme za Svaz obcí a měst ČR na situaci a máme slib, že všechno bude nahrazené. Někteří tomu ale už moc nevěří. V úterý máme správní výbor sdružení, budeme se tím dále zabývat," konstatoval Perlík. Podotkl ještě, že třeba jeho domažlický kolega za první čtvrtletí už postrádá šest milionů.

„Daň z příjmu právnických osob se v případě Rokycan nenaplňuje. Daň z příjmu fyzických osob a DPH ano, ale rozpočtovaný objem je proti skutečnosti minu- lého roku nižší," uvedl místostarosta Tomáš Rada. V rámci uskutečňování investičních akcí zatím Rokycanům problém nevznikl. „Záleží na tom, jak byly nastavené příjmy. V loňském roce byly enormně vysoké. Kdo předpokládal další zvyšování, má se skutečností problémy," mínil Rada.

„Peníze nechodí," potvrdil i starosta Němčovic Karel Ferschmann. Na provozní mandatorní náklady podle něj je, s investicemi však musí počkat.

pokračování na str. 2 úterního vydání Rokycanského deníku.