Srpnem se komplikovaný průjezd městem zlepšil. Zásluhu na tom mělo předání kruhového objezdu u Střelnice do předčasného užívání. Teprve včera ale byla slavnostně přestřižená páska a stavba oficiálně otevřená. Výstavba trvala necelý rok a čtvrt.

Jedná se o společné dílo Plzeňského kraje (akci měla na starosti Správa a údržba silnic PK) na straně jedné a Rokycany na druhé. Celková hodnota díla je 52 milionů, přičemž kraj jich do stavby vložil devatenáct a zbytek připadá na město. Kromě chodníků, cyklostezky a veřejného osvětlení se totiž pustilo i do rekonstrukce všech lokalitou procházejících sítí.

„S těmi vzniklo nejvíc problémů. Plány neodpovídaly. Až když se na místě koplo, ukázalo se, že vedení není tam, kde má být. Některé sítě už byly nefunkční, jindy byly dvě uložené nad sebou," uvedla za SÚS Jana Mrázová k problémům, s nimiž se musel investor i stavbaři vypořádávat. Dodala, že postup brzdil také archeologický průzkum.

„Křižovatka je dalším krokem ke zobousměrnění průjezdu Rokycany," zdůraznil přínos starosta Vladimír Šmolík. Obousměrný provoz byl nově zavedený v ulici Třebízského a došlo také na přímé dopravní napojení centrální části města. „K objezdu přibyl i zhruba kilometr nové silnice, takže řidiči se zbavili auta ničících dlažebních kostek. Zároveň se tím snížila hladina intenzity hluku v Plzeňské ulici. Celý úsek byl velice problematický také z hlediska údržby, po zimě se tam vždy musely dělat opravy," podotkl Šmolík.

Více v dnešním vydání