Špatný stav komunikace v Plzeňské ulici, nepřehlednost úseku u kostela Svaté Trojice a tíživá dopravní situace v okresním městě mají jeden společný lék okružní křižovatku.

Dlouholeté přání se přesunulo na linii startovní čáry. Stavební povolení je pravomocné a probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Sedmnác- tého května se už budou otevírat obálky. Podle předběžných odhadů by se hodnota díla měla pohybovat okolo 54 mi- lionů a investorem akce se stane Správa a údržba silnic (SÚS) Plzeňského kraje spolu s Ro- kycany. Léto tedy už bude ve znamení velkého kopání na vnitřním okruhu města.

„Tahle akce je prioritou. Jsem rád, že se podařilo záležitost dovést k realizaci, už aby práce začaly. I takhle ale bude problém dodělat je do konce roku,“ konstatoval starosta Vladimír Šmolík. „Dopravní situace je tu v katastrofálním stavu, potřebujeme odklonit nákladní přepravu z Rokycan a zobousměrnit všechny cesty z centra, aby se zajistil rychlejší průjezd středem okresu.

Správa silnic bude zajišťovat výstavbu komunikací, město zase chodníků, cyklostezky, parkovacích stání a veřejného osvětlení. Navíc se postará o přeložky sítí, které má ve správě, tedy vodovodu a kanalizace. Společně se budou oba investoři podílet na na přeložkách elektrorozvodů, telefonního vedení a dopravně inženýrských opatřeních. S navrženými parametry stavby Deník seznámila Jana Mrázová, technička přípravy a realizace staveb SÚS. „Vnější průměr kruhového objezdu je 32 metrů, šířka okružního pásu 6,5 metru, střední prstenec bude dvoumetrový a mírně zvýšený, asi jako u Železné,“ objasnila.

Součástí akce bude také rekonstrukce navazujících vozovek. V Plzeňské 315metrový úsek, do Třebízského a Soukenické se bude zasahovat v délce 345 metrů, z Jiráskovy projde změnou 62 metrů a z ulice Míru jedenašedesát.

„Stavba zároveň vyřeší výjezd z náměstí, nově se otevře u Střelnice. Ulice Třebízského bude zobousměrněná,“ doplnila Mrázová.