Na Rokycansku bývalo takových loupežníků hodně, leč situace se zlepšuje: „Naši zaměstnanci jsou vlastně pořád v lese a pomáhají i posily z kanceláří. Přes den průběžně řežou vhodné dřeviny a v noci hlídají. Včetně víkendů, takže krádeží výrazně ubylo. Důvodem mohou být i instalované závory, ale i cena. Nabízíme v našem areálu stromky v hodně příznivých relacích,“ zdůrazňuje šéf firmy Lesy města Rokycan Stanislav Suda.

Město Rokycany. Ilustrační foto.
Němčovický útulek pořádá Vánoce už v pátek

Významným správcem porostů na území malého okresu je i společnost Colloredo-Mannsfeld. Působí na Zbirožsku, v Terešově nebo kolem Trhoně, kde je vedoucím polesí Zdeněk Mrázek: „Kdo chce nakoupit za pět prstů, tak nepřestane. Po svátcích sčítáme škody, které ale v případě vánočních symbolů nejsou tak drastické.“  Složitější je prý to s krádežemi dřeva. Kdysi mizely kamiony, dnes řádí spíše maloodběratelé. A samostatnou kapitolou jsou majitelé i příznivci čtyřkolek. Boj s jejich pohybem mimo vyhrazené trasy je takřka nepřetržitý.

Vojenský prostor Brdy se výrazně otevřel veřejnosti. Najdou se i zde zákazníci, kteří chtějí stromek pořídit za pět prstů. „Kromě lesáků se tu však pohybují i kolegové z ochrany přírody. Když naši lidé spatří návštěvníky v mladém lese, vědí, zda tam děláme plánovanou prořezávku. Nehledě na skutečnost, že pro vjezd do Chráněné krajinné oblasti je třeba povolení,“ zdůraznil mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona. Připomněl i hlídání kolem Padrťských rybníků, kde se rovněž čas od času pytláci objevují.