„Termín je pro stavbaře hodně těsný, ale protože třetího začne škola a hned dvě máme v sousedství, nechceme velice frekventovaný chodník kolem nás blokovat," sdělila ředitelka správy OS Rokycany Zdeňka Webrová. Zatím, kvůli bezpečnosti, ale na čas komunikace zabraná je.

Práce ve výběrovém řízení. které coby nadřazený orgán zdejší instituce vyhlásil krajský soud, vysoutěžila firma Impoza Plzeň. Podle projektu zpracovaného Františkem Ne- radem se cena díla vyšplhá zhruba na 340 tisíc.

„Původně se měly restaurovat opadané sokly a sanovat podpěrné sochy v portálu. Ukázalo se ale, že oprava bude muset být větší, protože základy budovy neměly žádnou izolaci," sdělil Nerad. V suterénu, kde jsou archivy, se kvůli tomu drželo vlhko. Dovnitř základy prosakovala voda z chodníku.

Podél přední fronty domu proto vznikl metr šedesát hluboký, ale úzký, příkop. Zčásti se na místě činí bagřík, ale základy je třeba opatrně dočistit ručně. Po jejich odkrytí přijde na řadu speciální omítka, natažení hydroizolace a zasypání volného prostoru výplní zvolenou projektantem.

Pokud jde o sochy svalnatých atlantů, zatím by se měly dočkat jen částečné injektáže proti vlhkosti. Nejspíše příští rok ale teprve projdou speciální očistnou a zpevňovací kúrou.

Pokud jde o samotnou budovu, je jednou z nejstarších v ulici. „V roce 1908 ji podle plánu architekta Alexandra nechal vystavět doktor Václav Jirman. Soud a státní notářství se tam nastěhovalo roku 1974," uvedla Alena Vítová z archivu v Rokycanech.