Osvěžující chuť i vůni čerstvých okurek si mnozí začali odepírat. Důvodem je obava z nebezpečné ná– kazy. Projevuje se krvavými průjmy a má už i své oběti. Postihla sousední Německo.

Právě tam hygienici, pátrající po zdroji onemocnění, měli objevit formu bakterií Escherichia coli na okurkách dovážených ze Španělska. Dovozce se brání, ale zmíněná zelenina byla z trhu stažená. Ke stejnému kroku došlo pro jistotu i v České republice.

„V republice zatím výskyt podobného onemocnění nebyl zjištěný, každopádně na Rokycansku nic takového ohlášeno nebylo,“ sdělila epidemioložka Mária Spáčilová z rokycanského pracoviště Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Dodala, že všechny zkoušky na výskyt nebezpečného onemocnění v současnosti provádí potravinářská inspekce. Vzhledem k uvedenému hygienici veřejnosti zatím nedávají žádná doporučení.

Na údajné objevení původce nemoci zareagovaly i obchodní řetězce: „Ihned poté, co jsme se ve čtvrtek šestadvacátého května dozvěděli, že zdrojem nákazy bakterií EHEC by mohly být španělské okurky, jsme je preventivně stáhli z prodeje a nahradili je okurkami z Holandska,“ informoval za ústředí Kauflandu Michal Šperl. „Salátové okurky ze Španělska jsme v posledním týdnu v prodejnách Lidl neměli, takže jsme je ani stahovat nemohli. Ty, co jsou u nás teď k mání, pocházejí z Rumunska a Holandska,“ sdělila Lucie Borovičková. Svá opatření v záležitosti přijal třeba i Albert. Podle tiskové zprávy v minulých dnech okurky ze Španělska neměli, nyní je berou z Rumunska a Švédska. Podobně jsou na tom i další markety.

Restaurace proti možné infekci zmíněného typu přijaly rovněž postupy. V Sokolovně nám František Peroutka řekl: „Zeleninu, zvláště okurky, oplachujeme pod teplou vodou a v případě okurek je navíc loupáme. Kromě toho německým nebo španělským okurkám se teď zdaleka vyhýbáme, bereme je výhradně od českých dodavatelů.“