Martin jedenáctého na bílém koni nepřijel, což ale málokoho asi překvapilo. Navzdory tomu, že počátek měsíce byl studenější, nynější teploty jsou nebývale vysoké. Dokonce padl rekord.

„Přestože dlouhodobé průměry pro začátek listopadu se držely na hodnotě kolem pěti až šesti stupňů Celsia, už šestého listopadu se z hlediska pětadvacetiletého srovnání poprvé vyrovnalo denní maximum 10,5 stupně z roku 1996," informoval ředitel hvězdárny Karel Halíř, jenž léta sleduje vývoj počasí a měří teploty. V sobotu 7. 11. už hodnotou 14,5°C (po 12,5°C v roce 2013) padl rekord. K další opravě dlouhodobých tabulek pak došlo v pondělí 9. 11., kdy průměrná teplota dosáhla 12°C (9°C r. 2008). I následující den, tedy úterý 10. 11., měnilo údaje. Tehdy průměrná denní teplota dosáhla dokonce 14°C (oproti 9,75°C z roku 2008). Do třetice byl podle Karla Halíře zatím rekord překonaný ještě ve středu 11. 11., to znamená na Martina, a to hodnotou 11,75°C (10°C , 2014).

Neobvykle vysokých hodnot, překračujících historická maxima, dosahují i polední teploty. „Pravidelně šplhaly k hod- notám patnáct až sedmnáct stupňů Celsia, přičemž pro toto období je charakteristické počasí s údaji podstatně nižšími (pozn: kolem 6 až 9°C)," doplnil Halíř.

I zvířata se situaci přizpůsobují. Zvířecí stěhování, které bylo markantní třeba u havranů a vran, ale též scházením jelenů z hornaté krajiny dolů, se zatím nekoná. „Dokonce i někteří čápi bílí, což je přísně tažný druh, tu v posledních letech vzhledem k mírným zimám zůstávají. Zvláště kolem kolem Blatné a Horažďovic. Podobně reagují i další," konstatoval Pavel Moulis ze Záchranné stanice živočichů v Rokycanech.

Hejna vran, která se v tento čas přesouvala z lesů k obydlím, také nejsou vidět. „Na cestu se ze severu z Ruska a Polska, kde jsou zimy daleko studenější nevydávají ani havrani. Změna pro ně není tak markantní, ke ztrátě potravinových zdrojů až tak nedochází. K tahu je to neprovokuje," dodal Moulis. Ovšem ani všichni u nás žijící havrani se už nevydávají na cestu do středomoří, hlavně do Francie. „Část sice začala postupně odlétat, ale ti, co se usadili ve větších aglomeracích, kde je tepleji a nacházejí tam i zdroj potravy, zůstávají celoročně," doplnil. Na polích tedy vrány či havrany posedávat neuvidíme, ale ve velkých městech o černé ptáky nouze není.