Poslední jarní den zahájil na Rokycansku žně, a to v Oseku.

Tamní zemědělci de facto poprvé s kombajnem vjeli do pole už ve středu, ale kvůli závadě stroje hlavní sklizeň vypukla včera. Na prvních hektarech padá ozimý ječmen. „Předpokládám, že s koncem víkendu bychom mohli mít sklizených tak 150 hektarů. Dál bude záležet na počasí,“ uvedl ředitel Osecké zemědělské Jaroslav Šíma. Dodal, že jednak zatím není všech-no zralé, proto na úrodu nyní stačí jeden kombajn, ale také je v sázce, zda avizované deště na čas neznemožní sekání. Kvůli kukuřicím a krmným plochám vůbec by ale zase vítali, aby napršelo. Po ječmenech mají Osečtí v plánu pustit se do řepek, které pokrývají asi 400 ha, a skoro současně, někdy kolem poloviny července, uvažují i o zahájení druhé seče jetelů. Žně budou poté pokračovat ozimými pšenicemi, kterých je největší rozloha – 900 ha. V daném případě už se do práce pustí tři kombajny. Sklizeň pro oseckou společnost vygraduje jarními ječmeny a ovsy. „Obilí je letos řidší, kvůli suchu málo od-nožilo,“ informoval ještě Šíma.

Příkosičtí zemědělci se momentálně soustředili na druhé seče luk. „Tak týden ještě a mohli bychom, za předpokladu dobrého počasí, sklízet ozimé ječmeny. Máme jich čtyři sta hektarů,“ konstatoval ředitel společnosti Ladislav Vágner. Příští středu chtějí začít sklízet i trávu na semena. První přijde na řadu 20 ha srhy, následně kostřava (30 ha) a jílek (25 ha). „Do řepek, ty jsou na 450 hektarech, bychom se mohli pustit tak v horizontu dvaceti dnů, kolem desátého až patnáctého. Nakonec si necháváme ozimé triticale, pšenici a jarní triticale,“ sdělil Vágner. Posteskl si ještě, že už by konečně rád uvítal také nějakého agronoma, protože teď se jeho rolí zabývá sám.

Zbirožští suší sena, dokončují první seče. „Krmení bude dost, raději si ještě před otavou děláme rezervu,“ informoval hlavní agronom Vladimír Balák. „Ve středu chceme zahájit žně. První přijdou na řadu ozimé ječmeny, jsou na čtyř stech hektarech,“ zaznělo od ředitele Jakuba Červenky. Navázat by patrně měla sklizeň řepky (425 ha). „Počítáme, že vyjedeme se třemi kombajny a v průběhu žní přibude čtvrtý. Největší porce na zemědělce čeká v podobě ozimé pšenice (840 ha). „Jarním ječmenem (160 ha) a ovsy (107 ha) žně vyvrcholí. Dáme se do nich pak naráz. Letošní výnosy prozatím odhadnout nelze, ale patrně budou slabší. Vždyť od ledna do dneška tu spadlo asi 190 milimetrů srážek, což je podstatně méně než jindy, obilí proto shodilo i odnože,“ zalitoval Balák.

Ryze dívčí skupina Futro si zítra večer ve Zbiroze  připomene s příznivci deset let existence.
Kapela Futro slaví v pátek deset let a zve k Panelu