Vladislav Karlík vypouštěl letos zajíce již podruhé, poprvé to zkusil v uplynulém roce. K myslivosti má vztah od dětství, kdy chodíval s dědečkem a s rodiči často na čekanou. Jak sám říká, jde mu především o to, aby se zajíci v přírodě uchovali pro budoucí generace a aby se jejich populace rozšířila. „Je třeba oživit zdejší zaječí rodiny o novou krev, tím se zvyšuje šance na jejich přežití,“ řekl Deníku. Zajíce chce do přírody navracet i v příštích letech. „Mám hájenku a u ní posed. Často na něm sedávám a raduji se z pohledu na třeba i osm zajíců najednou, jak se paství nebo honcují na poli. Ještě předloni tomu tak nebylo. To je to, co mne těší a proč to dělám,“ dodal.

K nápadu ho kdysi motivoval jeho kamarád myslivec z Domažlicka, kde se vypouštění koná již několik let. „V rámci celého Plzeňského kraje tímto způsobem za poslední dva roky vyběhlo do přírody kolem čtyř stovek zajíců. Na Čerchovsku u Domažlic navíc bývají již několik let vypouštěni třeba i tetřevi,“ upřesnil informaci pracovník odboru životního prostřední, oddělení lesnictví a myslivosti Jiří Peterka z krajského úřadu v Plzni, který na akci dohlížel.

Ilustrační foto. Pátrací akce.
Muž z Olešné přežil před deseti lety v lese pět dní

V posledních téměř dvaceti letech je zajíc zde v příhraničí velmi vzácný tvor, proto je krajský úřad podobným akcím zakloněn a podporuje je.

Tříměsíční zajíci na Kostelecko přicestovali ze Lhoty u Potštejna z okresu Rychnov nad Kněžnou. Jsou z umělého chovu, kterému se věnuje tamní spolek chovatelů a vlastní 180 chovných párů. Dovezeni byli v přepravkách vždy po dvou odděleně, čímž se zabrání jejich zranění při přepravě. Poměr samic a samečků bývá zpravidla 1:1. Každý rok dostávají do ucha malou barevnou značku, podle níž se pak pozná, v kterém roce se zajíc narodil.

Na pozemcích, kde Vladislav Karlík hospodaří, vysel dvacetimetrové biozóny z devíti různých druhů rostlin, které poskytují zajícům, ale i bažantům či křepelkám a další drobné zvěři úkryt před přirozenými predátory. Leckdy oželí i tradiční postřiky a snaží se pole a lučiny od plevele udržet spíše mechanicky.