VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenka bude hlavně z jablek

Plzeňsko, Vranov - V regionu se těší největší oblibě kořalky ze švestek, hrušek a dalšího ovoce

13.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karel Dvořák

Zdá se, že obavy z letošní malé úrody ovoce se nenaplnily. Tedy alespoň ne pro majitele pálenic na Plzeňsku. Většina z nich vidí sezonu optimisticky a připravuje se na největší nápor zákazníků, který by měl zanedlouho vypuknout.

„Sezona podle mého odhadu začala o čtrnáct dní až tři týdny dříve, což uspíšilo počasí. Lidé hodně volají a ptají se, zda už mohou vozit ovoce. Jedná se především o jugoslávské švestky," sdělil Jin-dřich Pohanka z pálenice v Polánce u Kasejovic. Zákazníci si tady nejčastěji nechávají vyrobit destilát právě z tohoto ovoce, na podzim pak ještě z jablek. „Protože děláme kořalku z vysoce kvalitního ovoce, musí být pěkné a dostatečně zralé. Pokud ale nejsou splněné tyto podmínky, posíláme lidi do jiné palírny," podotkl Pohanka. Předloni v Kasejovicích vyrobili 6000 litrů padesátiprocentního destilátu. Loni pouze 4000 litrů. „I když prognózy týkající se úrody ovoce nebyly příliš dobré, myslím, že letošek bude lepší než minulý rok," řekl.

Podobně situaci hodnotí Jiří Štěno z ledecké pálenice: „Zdá se, že ovoce bude hodně. Je hromada švestek, hrušek i jablek, to se o předchozím létě říct rozhodně nedá. Doufám, že to bude dobrý rok." V červnu do Ledců zavítali zájemci o pálenku z třešní, v současnosti sem míří hlavně se švestkami, s blumami nebo mirabelkami. „Lidé chtějí pálit kde co. Ovšem ne každé ovoce je pro to vhodné. Když se urodilo hodně jahod, chtěli z nich kořalku. Zkoušeli třeba i banány, meruňky nebo mandarinky," vyjmenoval Štěno. Podle jeho názoru je výroba podobných destilátu ztrátou peněz i času, kořalka údajně není ani příliš chutná.

V nýřanské pálenici, ostatně jako v mnohých jiných nejen na Plzeňsku, byl minulý rok jedním z nejhorších. Její majitel Bedřich Roskovec proto doufá, že situace se tento rok nebude opakovat.

„Podle toho, jak to vypadá na stromech, úroda bude letos, míním, průměrná," poznamenal Roskovec. I když v palírně už mají třešňový kvas a pomalu se jim začínají shromažďovat švestky, největší frmol zažijí za pár týdnů.

V sadech u Břas na Rokycansku zatím v pálenici přijímají ovoce od malopěstitelů.

„Není to ale žádná sláva. Třešní není moc a ani úroda švestek nepatří mezi rekordní. Nejvíce bude určitě jablek, ale kvůli obsahu cukru bereme jen sladká a zralá," uvedl majitel areálu Richard Schwarz.

Autor: Klára Mrázová, Václav Havránek

13.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PŘÍMO V PROSTORÁCH Probační a mediační služby Rokycany její vedoucí Zdeňka Blažková zodpovídala dotazy studentů Gymnázia a Střední odborné školy Rokycany.

Gymnazisté se vydali za odborníky z mediační služby

Roman Hubník.

Hubník: Škoda první půle

Karolína Kapounová půjde poprvé k volební urně

Příkosice – V červnu bylo Karolíně Kapounové z Příkosic osmnáct let. Letos poprvé půjde k volbám. Osud republiky jí není lhostejný.

Desetičlenná komise velela Mýtu

Mýto - Bezmála dvanáct set oprávněných obyvatel mohlo odevzdat svůj hlas v Mýtě.

Raková jede do Mýta, Radnice do Strašic

Rokycansko – Fotbalisté se posunuli do podzimního finiše.

Nemocnice hledá šéfa představenstva

Rokycany – Rada Plzeňského kraje schválila vypsání výběrového řízení na obsazení předsedy představenstva společnosti Rokycanská nemocnice, a. s.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení