Martin Lang, Mirošov: „ Den jako každý jiný. Pátek nebo svátek… Je docela zajímavé sledovat, jak se u nás vytratila víra, ale pověrčivost stále vzrůstá, ba slaví triumf!"

Jan Veselý, Rokycany: „Posledně jsem v pátek třináctého na zemi našel tři sta padesát euro. Tak zítra vsadím všechny hry, co sazka má."

Marek Novák, Rokycany: „Vůbec strach nemám. Je to pro mě den jako každý jiný. Nikdy jsem na pověru nevěřil. dokonce i stejnojmenný film patří mezi mé oblíbené. Jestli se něco má stát, stane se to kdykoliv."

Další pátek třináctého na sebe nenechá dlouho čekat. Bude už v březnu. Po delší pauze nás poslední v letošním roce čeká v listopadu.

Původ pověry pátku třináctého

• Zcela reálný základ má pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.

• Židé považovali třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Mavet, které znamená „smrt." zdroj: wikipedie