Důvodem je celkový nárůst nákladů, hlavně pak energie a pohonných hmot.
Pekařství a cukrářství Dvorec, které dováží sortiment také na Rokycansko, dosvědčuje, že zdražování se rozhodně nevyhne ani jim. „Změny se dotknou určitě kaž– dého. Zvýšení cen se bude pohybovat mezi třinácti až patnácti procenty, ale dříve jak v březnu k nim nedojde,“ sdělil za pekárny Jan Pondělík.

Podobně situaci hodnotí také Zdeněk Chvojka z hořovické pekárny a cukrárny. Jednatel firmy Zdeněk Chvojka sdělil: „První zdražení už proběhlo na podzim minulého roku. Spíše než o radikální a jednorázové změně se dá hovořit o dlouhodobém procesu. Rozhodně se týká jakéhokoliv obchodníka. Nárůst cen bude asi desetiprocentní. Zdraží se tvaroh, cukr i máslo, z čehož vyplývá, že téměř na veškerém sortimentu dojde k cenovým úpravám.“
Naproti tomu rokycanské pekařství Frídel už nárůst cen postihlo. „Zdražili jsme koláče, celozrnné rohlíky, bulky nebo podmáslový chléb. U rohlíků je navýšení o padesát haléřů, u chleba je to o dvě koruny,“ prozradila Monika Frídelová. Stávající zákazníky se ovšem snaží udržet vlastními produkty. „Co můžeme vyzdvihnout, jsou například ručně dělané koláče s náplní. Domácí výrobě se totiž nic nevyrovná,“ v závěru dodává Frídelová.