„Teprve tak v neděli, až začnou černat pupeny, uvidím výsledky a začneme sčítat škody,“ konstatoval Richard Schwarz ze stejnojmenných sadů v části Břas. „Mluví se o rozprašování emulze, ale zkušenosti s tím zatím nemám. Mohli bychom také pálit slámu či rozmísťovat po sadu speciální svíce. Dáte je ke každému druhému – třetímu stromu, ale i když by se úrodu podařilo uchránit, stejně vám nakonec hrozí zavření firmy. Ochránit stromy před mrazem jde v případě tak hektaru – dvou, když jich ale máte padesát… Jejich ochrana je ekonomicky nemožná. Kdo by po zakalkulování její ceny koupil jablka za nějakých padesát korun?“ bilancoval neradostně.

V okrese máme také mladou vinici, pyšnící se nejvyšším položením ve střední Evropě. Leží na jižním svahu pod zámkem Zbiroh. „Nachází se ve výšce 580 metrů nad mořem,“ konstatoval majitel Jaroslav Pácha. „V souvislosti s mrazy, které udeřily, by mohlo být výhodou to, že v souvislosti s nadmořskou výškou réva později pučí a nakvétá. I když celou zimu byly hlavy chráněné slámou a látkou, aby se mrazy nedostaly ke kořenům, vzhledem k teplu nedávných dnů jsou už ale samozřejmě obnažené. Zatím nevím, jaké škody vznikly,“ uvedl v pátek.

Ve středu během dne se na Rokycansku uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, která byla tentokrát zaměřená na rychlost. V ulici Boženy Němcové v okresním městě zrovna hlídka kontroluje motoristu, který se i se spolujezdkyní zapomněl připoutat
Policisté měřili. Polovina hříšníků jela rychle