„Vlasta je duší skupiny a většina akcí je závislá na jejích organizačních schopnostech," říká Miroslava Mrázková z Dobříva na Rokycansku, která Vaskovou navrhla na ocenění v projektu Víc pro děti než pro sebe. Koncem září byla Vasková jako dobrovolník pracující s dětmi spolu s dalšími dvěma oceněna.

Vlasta Vasková v Pionýru pracuje od roku 1977, tedy stejně dlouho, jako je vdaná za manžela Josefa. To je ale rok, kdy začala fungovat coby skupinová vedoucí, jako instruktorka a oddílová vedoucí začala s dětmi pracovat už dřív. „Dnes máme sedmnáct oddílů pro děti všech věkových kategorií od batolat s maminkami až po mládež starší patnácti let. Máme oddíl karate, modelářů, hasičů a také rybářský či policejní," říká Vasková, která už téměř 25 let vede školní jídelnu v Hrádku. „Díky tomu jsem s dětmi z naší skupiny v denním kontaktu."

Hrádečtí pionýři patří k největším pionýrským skupinám v kraji, mají dokonce víc členů než má Základní škola v Hrádku žáků. Zatímco skupina registruje 289 dětských i dospělých členů, do místní školy chodí ´jen´ 234 dětí. Je tedy jasné, že o skupinu Vlasty Vaskové tu zakopne téměř každý. „I tak se snažíme o sobě dávat vědět. Pořádáme country bál, svátek dýní, stavění májky a rej čarodějnic a spoustu dalšího," vyjmenovává sympatická dáma, která vede oddíl Mraveniště.

Vyvrcholením celoroční činnosti je samozřejmě tábor. Hrádečtí pionýři pravidelně pořádají dva turnusy zhruba po stovce dětí. Vlasta Vasková na táboře každoročně stráví měsíc jako hlavní vedoucí a o tom, že by s prací s dětmi skončila, rozhodně neuvažuje.

V Pionýru pomáhá i její manžel a obě dcery a její vnoučata aspirují na cenu nejmladších táborníků.