Vybraná skupina z plavecké školy Jiřího Řezáče vytvořila před pár dny dva nové české rekordy v extrémně vytrvalostním plavání. Věnují se mu s nadšením od roku 2008 a během sedmi let vytvořili 47 nejlepších tuzemských výkonů! „Nejnovější rekordy se týkají štafety stylem prsa na sto kilometrů. Účastníci je zdolali za 41 hodin a 36 minut. Zároveň překonali dosavadní nejlepší výkon při mezičase 24 hodin. Měli v tu chvíli zdoláno 59 500 metrů," uvedl za organizátory Jiří Šilha. Oba výsledky se objevily v České knize rekordů.

Pikantní je, že vytrvalostní akce se opět zúčastnili plavci, kteří nikdy nebyli členy žádného oddílu! Plavou výlučně na amatérské a rekreační úrovni, čímž jejich skvělý výkon dostává ještě výraznější rozměr. Zde je jejich seznam:

Jiří Řezáč, Michal Hron, David Hron, Lucie Hronová, Jakub Frűhauf, Jakub Kejval, Anna Fāhnrichová, Andrea Bláhová, Tomáš Perk, Petra Vítovcová, Tomáš Tkáč, Jakub Potůček, Jiří Rejzek, Barbora Suchá, Michal Bělík, Tereza Klepsová, Natálie Ratajová, Michal Vorschneider, Hana Orcígrová a Vítek Mášek. Benjamínky byli osmiletí Jirka Rejzek a Barbora Suchá. Nejrychlejších časů dosahovali ve štafetě Jiří Řezáč, David Hron, mezi něžným pohlavím Lucie Hronová a Andrea Bláhová.

Skupina závodníků (převážná část je z Rokycan a okolí) patří věkovým průměrem do juniorské kategorie a zdobí ji kompletní sada všech dvanácti českých rekordů, které lze na stokilometrových tratích a při čtyřiadvacetihodinovém plavání dosáhnout. „Na tuctu nejlepších tuzemských výkonů se podílelo 44 plavců. Jejich věkový průměr je pouhých patnáct let," upozornil Šilha s tím, že držiteli všech rekordů je trojice Lucie Hronová, David Hron a Jiří Řezáč.

Pro rok 2016 mají závodníci z Řezáčovy školy v plánu vytvoření nových rekordů ve štafetovém a vytrvalostním plavání jednotlivců. Stále se navíc řeší možnost pokořit světový rekord ve štafetovém plavání. Jak tato jednání dopadnou, záleží především na světové plavecké federaci a na Guinessově knize světových rekordů.