„Důvodem propouštění je pokles poptávky po televizorech. O práci v Panasonicu přijde 450 kmenových zaměstnanců. Zbytek tvoří agenturní pracovníci, kterých je podle našich posledních údajů 500,“ řekl Deníku Dvořák. Ze 450 pracovníků bude podle Dvořáka maximálně 80 z nich umožněno přejít do výroby tepelných čerpadel.

Hlávky se prvotně očistí od hrubých nečistot a zbytků hlíny.
Zelí kvasí i rok. Do Křimic si pro zdravou pochoutku jezdí lidi z celého Česka

„V továrně zůstane 300 až 370 lidí. Budou vyrábět tepelná čerpadla a blu-ray rekordéry,“ uvedl dále Dvořák s tím, že propuštění zaměstnanci dostanou odstupné. „Všichni dostanou zákonné odstupné. V kolektivní smlouvě máme ujednáno, že u pracovních poměrů, které trvají pět let a déle mají lidé nárok na jednu odstupnou mzdu navíc. V případě pracovního poměru delšího deseti let je nárok na dvě odstupné mzdy navíc. Pokud zaměstnanci ukončí pracovní poměr dohodou z organizačních důvodů, tak firma za tento krok nabízí další dvě mzdy navíc,“ řekl Dvořák.

Panasonic v Plzni v dobách největšího rozmachu (v letech 2006 a 2007) vyráběl kolem 1,5 milionu televizorů, loni asi polovinu. Podle Dvořáka firma Panasonic v Plzni nadále zůstává. „Opustí však bohužel dominantní výrobní část,“ uzavřel Dvořák.

Místo na Americké v Plzni, kde došlo k útoku a střelbě.
Na Americké v Plzni se střílelo. Muž sám dorazil na stanici a doznal se

„Informaci jsme se dozvěděli v úterý. Před zaměstnance předstoupil ředitel, který nám oznámil, že v Plzni končí výroba televizí. Nálada ve firmě není nic moc. Nicméně její jednání bylo férové. Vedení nám informaci sdělilo s dostatečným předstihem, můžeme se na to připravit,“ uvedl ve středu jeden ze zaměstnanců.

Výrobu TV přesunou z Česka jinam

Společnost Panasonic v podvečer 20. 10. vydala předběžné prohlášení k budoucnosti televizní výroby a podnikání v Evropě. "Neustále se snažíme posouvat hranice kvality obrazu našich televizorů… Zároveň hledáme rovnováhu mezi stále ostřejším konkurenčním prostředím a ziskovostí. V rámci neustálého procesu, který má zajistit ziskovost našeho podnikání v celosvětovém i evropském měřítku, společnost Panasonic v současné době přesouvá výrobu televizorů (včetně OLED) z našeho závodu v České republice (Plzeň) do externí společnosti," píše se v něm, aniž firma specifikuje, kde přesně bude televizory vyrábět. Své evropské inženýrských kapacity pro výzkum a vývoj má jak v Evropě (Langen, Německo), tak v Japonsku.

"Továrna v Plzni bude i nadále pokračovat ve své činnosti a dále se soustředí na výrobu našich videoproduktů a také na významně rostoucí oblast produktů tepelných čerpadel A2W," dodává společnost.