„Ženy si stěžovaly, že mají bulku v podpaží na straně, kde bylo místo vpichu po očkování. Někdy se to stává. Je to však problém, který by měl odeznít během několika týdnů po vakcinaci. Pokud by se tak nestalo, je vhodné přijít do mamologické poradny naší nemocnice na konzultaci,“ uvádí lékařka centra Marcela Zahradníková.

Vedoucí lékařka centra Marcela Pěchotová připomíná i časté případy výskytu bulek v souvislosti s každodenním holením podpaží. „V současnosti to patří ke každodenní hygieně mnoha žen, ale není to zdravé,“ říká. Dodává, že v době pandemie se některé ženy bály chodit na vyšetření. „Byly to především starší ročníky, ale nebyl a není k tomu žádný důvod. Zdravotníci jsou očkovaní, nosí respirátory a celé oddělení je pravidelně a řádně dezinfikováno,“ upozorňuje.

Zdůrazňuje, že vyšetření není radno odkládat, protože zejména při agresivním typu karcinomu mohou být následky i fatální. „Klientky mají někdy strach z ozáření, ale vzhledem k tomu, že máme velice šetrný mamograf s velice mírnou dávkou záření, je to zcela zbytečné. Když přijdou pozdě nebo není nález důkladně vyšetřen, riskují více,“ říká. Čekací lhůty na vyšetření jsou v řádu několika dní.

Téměř pět tisíc srdcí z nejrůznějších materiálů doručili dárci do Fakultní nemocnice v Plzni.
Sestry plzeňské fakultní nemocnice dostaly k svátku srdce