Páteční ráno bylo rušné pro zaměstnance soudu a státního zastupitelství. Před devátou hodinou ráno totiž scanner odhalil podezřelý obsah v zásilce, která dorazila na adresu instituce.

Následovala evakuace asi tří desítek lidí. Podle informací Deníku se na obrazovce zařízení zobrazila změť drátů s tištěnými spoji. Právě proto byla po deváté hodině z budovy evakuovaná asi čtyřicítka zaměstnanců a v nejbližším okolí byl provedený zábor ohraničený policejní páskou.

Do pár minut dorazilo před soud vozidlo řízené policejním psovodem. Ten využil jednoho ze speciálně vycvičených psů k dalšímu ohledání předmětu. Chování zvířete napovědělo, že nejde o výbušninu, alespoň žádnou z průmyslově vyráběných. Právě na ty jsou psi cvičení. Směs od ´domácího kutila´ však není schopný s jistotou rozpoznat. To už však bylo na cestě vozidlo Pyrotechnické výjezdové skupiny Policie ČR z Prahy se speciálním nákladem. Totiž dálkově řízeným robotem a přívěsem, který pod plachou ukrýval zvon pro převoz a likvidaci trhavin. K jeho použití nakonec dojít nemuselo. Speciální scanner, který výjezdová skupina vlastní, do detailu odhalil útroby zásilky a specialista vyhodnotil, že nebezpečí výbuchu nehrozí.

A co, že v balíčku vlastně bylo a jak se k soudu dostal?

„Veškeré nebezpečí bylo vyloučené, když pyrotechnik zjistil, že v balíku je přístroj na ničení mikroorganismů. Odesílatel jej totiž omylem zaslal vyšší soudní úřednici, která vyhotovila rozsudek s tím, že přístroj má dotyčný zaslat na adresu, která byla v rozsudku uvedená," informovala o dění v soudní budově policejní mluvčí Hana Kroftová.