Rozsáhlá policejní akce se včera uskutečnila v ubytovnách v okresním městě. Muži zákona se zaměřili na cizince a jejich pobyt. Přítomný byl také policejní pes Gero, který je cvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek.

Včera, v době od deváté do dvanácté hodiny, vyrazili muži zákona do ubytoven v okresním městě. „Cílem akce bylo dodržování zákonných norem upravujících pobyt cizinců a kontrola přecho- vávání omamných a psycho- tropních látek," konkretizova- la mluvčí PČR Hana Kroftová.

Na území Rokycan celkem čtrnáct policistů zkontrolovalo čtyři ubytovny. Přítomni byli i muži zákona z oddělení cizinecké policie a kynologové, kterým pomáhal čtyřnohý parťák Gero. Právě ten je vycvičený na vyhledávání návykových látek.

Na místě byla přítomná také kontrola z Krajské hygienické stanice Plzeň a dvě příslušnice z Hasičské záchranné stanice Rokycany. „Zkontrolováno bylo čtyřicet osm státních příslušníků České republiky a dvaačtyřicet cizinců," uvedla Kroftová. Pouze jedna osoba byla v celostátním pátrání a policisté provedli čtyři lustrace věci. „Při akci nebyl zjištěný žádný trestný čin ani přestupek. Za průběh celé akce byl odpovědný vedoucí obvodního oddělení Rokycany," uzavřela.

Nejvíc rušno bylo v ubytovně v Armádní ulici. V jednom z bytů ochránci zákona nalezli více osob, než bylo nahlášeno. Jeden z mužů se dokonce skrýval ve skříni. Po kontrole dokladů musela neohlášená návštěva ubytovnu pod dozorem policie opustit. Podle informací Deníku se dva dospělí a dítě v noci vplížili do prostor bytu oknem. „Bývá tady obvykle klid. Většinou jen ti, kteří se vracejí v noci pod vlivem alkoholu, tu dělávají hluk," sdělila správcová objektu Jiřina Vaníková. „V sou- časné době zde máme sto devatenáct ubytovaných. Většina z nich je zde přes agentury," dodala. „Máme zde ale také obyvatele žijící u nás už několik let. Manželský pár v patře je tady šestým rokem," uzavřela Vaníková.

V ubytovně v Zeyerově ulici našla dočasný azyl také bývalá známá zpěvačka Věra Bílá. „Tyto akce by se měly dělat každý den. O kravál tu není nouze," uvedla krátce. Kromě kontroly dokladů policejní pes také namátkově prohledal některé byty. Drogy tam nalezené nebyly.

Akce obdobného rozsahu provádějí policisté zhruba čtyřikrát do roka.