„Je to katastrofa. Počet státních policistů nestačí. Při stavbě městského úřadu jsme vyhradili místo pro policejní služebnu, ale zdejší okrsek má 26 obcí a o víkendu slouží jeden nebo dva policisté. Než dorazí k ohlášené události, dotyční už jsou dávno pryč,“ posteskl si hrádecký starosta Jaroslav Perlík, který nedávno dopisem upozornil novou policejní náčelnici na kritická místa v Hrádku. Toto město potřebuje kvůli skupinkám mladých vandalů ohlídat dětská i školní hřiště, místní parkový lesík a parkoviště u letního kina. Místní rošťáci jsou ale podle něj skoro nepostižitelní. „Všechno trvá dlouho a všechno jde na přestupkovou komisi, kterou máme třikrát do roka,“ zlobil se starosta na bezzubost zákonů.

Rokycanští strážníci měli vprostřed tohoto týdne v Hrádku žně. „Lidé si odvykli a začali houfně porušovat zákazy stání v zeleni, parkování na trávnících a odkládání vraků na parkoviště,“ konstatoval Perlík, podle kterého u občasných návštěv rokycanských strážníků nezůstane. „Ještě v únoru vyhlásíme výběrové řízení na strážníka. Jednoho muže už máme. Od června by mohla začít fungovat naše vlastní městská policie,“ dodal starosta.

Také majitel rokycanské autoškoly Jiří Vracovský konstatoval, že na silnicích příliš policistů nevidí. „Z toho plyne stoupající nekázeň řidičů. Já se ale těm policistům nedivím. Nemají oporu v zákonech, které jsou samá díra. Kdo chce, snadno najde kličku,“ zlobil se Vracovský, podle kterého jsou alarmující případy, kdy šoféři sice přijdou o řidičák, ale vzápětí je jim vrácen.

Také zástupce okresního policejního ředitele Josef Svoboda potvrdil, že v řadách policistů na Rokycansku je podstav. „Personální stav je v našem regionu plánován na 169 policistů. Aby byl docílen optimální stav u pořádkové i dopravní a kriminální služby, potřebujeme 14 policistů v přímém výkonu služby,“ uvedl Svoboda s tím, že přes tyto skutečnosti jsou práce policie a standardní plnění jejích úkolů zajištěny.

Policisté pořádkové služby působí na Rokycansku ve čtyřech služebních obvodech. kromě zmíněného Hrádku ještě v Radnicích, Rokycanech a ve Zbiroze. „Tito policisté chrání zejména veřejný pořádek, bojují proti kriminalitě, provádějí trestní a přestupková řízení, ale také dohlížejí na bezpečnost silničního provozu, konstatoval Svoboda.

Aby policie doplnila chybějících 14 mužů a žen zákona, zapojilo se rokycanské ředitelství do nové náborové kampaně s heslem „Pomáhat a chránit.“ Veřejnosti je v souvislosti s tímto náborem k dispozici bezplatná linka na čísle 800 880 910 a internetová stránka na adrese www.nabor.policie.cz.

Zájemci z našeho regionu se mohou také osobně dostavit na pracoviště Policie ČR, Čelakovského 902, Rokycany. Uchazeč musí být občan ČR, věk nad 18 let, bezúhonný, s dosaženým minimálně středním vzděláním s maturitní zkouškou, fyzicky, zdravotně a osobnostně způsobilý k výkonu služby.