Zrušení dvou oddělení nemocnice v Rokycanech zástupci kraje připustit nehodlají. Zaznělo to včera při jednání pracovní skupiny, jejímž cílem je zabývat se restrukturalizací lůžkových kapacit v nemocnicích plzeňského regionu. Už potřetí se sešla k rokování. 

Na rozdíl od rokycanského setkání kvůli zachování nemocnice se ho tentokrát představitelé zdravotních pojišťoven účastnili. Dále byli přítomni zástupci Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK), nemocnic, odborné gynekologické společnosti, politikové a jiní.
„Ohroženým oborem tak zůstává pouze gynekologicko-porodnické oddělení rokycanské nemocnice,“ pronesl úvodem ředitel ZHPK Jiří Fojtík. „K tomu však vedení kraje a holdingu zaujímá zásadně odmítavý postoj,“ zdůraznil.

Zastánce zachování zmíněného centra proto vůbec nepotěšilo následné vystoupení ředitele regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťov- ny Jiřího Wimmera. Potvrdil, že celorepublikově pojišťovny trvají na omezení menších porodnic, což se nyní v kraji dotýká už pouze Rokycan.
Na přetřes znovu přišla i dětská oddělení. Vedle Plzně se po uklidnění situace mraky už zase stahují nad nemocnicí Rokycan. „Platí ale také, že otázka dětských oddělení stále ještě není definitivně uzavřená,“ informoval Wimmer.

V diskuzi mimo jiné zaznělo: „Ve zdravotní péči se sledují tři základní ukazatele – kvalita, dostupnost a efektivita. Česká republika se podobně jako před nedávnem Slovensko zbavuje dostupnosti,“ konstatovala Milada Emmerová, poslankyně parlamentu a členka zdravotního výboru PSP. Hana Perková, ředitelka nemocnice v Rokycanech, upozornila, že pokud se zruší dětské oddělení, zanikne i dětská lékařská služba první pomoci a dětská ambulance: „Nemocnice si rušením oddělení ekonomicky nepomůže. Naopak. Zůstanou jí fixní náklady spojené s údržbou volných prostor, ale přitom úplně zmizí výnosy na daném oddělení. Tím, že se sníží výkony, klesnou i výnosy kom- plementu, například laborato- ří a rentgenu,“ vypočítávala.

„V České republice se síť nemocnic budovala sto let. Rušení oddělení je snaha fungující systém během několik měsíců zničit. Přitom ale neexistuje koncepce ani představa, jak by mělo zdravotnictví a síť zdravotních zařízení vypadat. Tudíž nebyla zahájená ani příprava, jak by se uvažované změny mohly zavést, a nebyl ohrožený pacient,“ upozorňoval Miloš Suchý, zástupce ředitele holdingu.