Jako v románu 1984 od George Orwella si mohly v pondělí ráno alespoň chvilku připadat poštovní doručovatelky Rokycanska. Do terénu totiž vyrazily vyzbrojené novými navigacemi GPS. 

Česká pošta vynaložila na pořízení těchto přístrojů více než 8,4 milionů korun. Listonošky nejen z našeho okresu, ale celé země, jsou teď prostřednictvím GPS kontrolované. „Navigace pomůžou například při stanovení optimální doručovací trasy – nastavení okrsků, usnadní práci nově přijatých či zastupujících zaměstnanců,“ sdělila mluvčí Marta Selicharová.
„S kolegyněmi jsme si z toho dělaly legraci, že jsme jako hlídaní psi. Komplikace nám přístroj ale vůbec nezpůsobuje. Okruh chodíme stále stejně a čas na to zabíhat jinam opravdu nemáme,“ svěřila se jedna z místních listonošek. Podle slov další z pracovnic je výhodou půlhodinová pauza. „Když je náročný den, člověk se zastaví až večer. Díky GPS si ale po čtyřech hodinách pauzu udělat můžeme, dokonce bychom měly,“ doplnila žena. Kromě zkvalitnění stávajících služeb Česká pošta vidí za novým projektem ještě další přínos, a to využití navigací pro geomarketing.

Změny, jež se v současnosti v podniku dějí, ale zdaleka nejsou poslední. Přibližně v polovině roku by měla nastat nová reorganizace. Zvláště tu nejen místní doručovatelky očekávají s velkými obavami – mohly by totiž přijít o práci.