Rokycany se staly místem, odkud je de facto spravovaná pravoslavná církev u nás. Kněz rokycanské farnosti David Dudáš byl jmenovaný ředitelem Úřadu eparchiální rady Pražské pravoslavné eparchie, tedy vlastně arcibiskupství. Čas teď tráví střídavě mezi Prahou a Rokycany.

„I když mé zvolení do funkce, čímž jsem se stal nejvyšším úředníkem v diecézi, si vyžadovalo přesídlení do metropole, zatím jsem to odmítl. Poslání kněze ve zdejší farnosti bych se jen velice nerad vzdával. Vlastně jsem stál u jejího zrodu a budoval ji od základu," svěřil se Dudáš. Záležitosti pravoslavné církve tak nyní často řídí z Rokycan. Pod jeho pravomoc spadají veškeré ekonomické a správní záležitosti, včetně personálních.

„Jedním z úkolů, které teď aktuálně řeším, jsou restituce. Finanční náhrady od státu je třeba investovat rozumně a hospodařit smysluplně," říká ředitel Dudáš. Mezi priority se zařadila třeba pomoc potřebným. „Ve své dosavadní praxi jsem si nejednou lámal hlavu, jak se s touto potřebou vypořádat. Vždyť mezi členy naší farnosti patří i spousta cizinců a situace některých nebyla zpočátku nejlepší. Hospodářská situace ale potrápila i jiné. Charitou se vlastně zabýváme už dávno. Nyní ale Pražská pravoslavná eparchie přímo založila charitativní organizaci Soteria, jejíž poslání je obdobné jako v případě katolické Charity či evangelické Diakonie.

Z raketového povýšení Davida Dudáše bude mít prospěch i jeho farnost a Rokycany. Kostel Nejsvětější Trojice se dočká nového hávu. „Několik let jsme nebyli úspěšní v žádosti městu o dotaci. Chápeme to, renovoval se park, který chrám obklopuje. Využili jsme toho, že nyní se naskytla příležitost získat od naší církve z programu na opravu památek prostředky na pořízení nového pláště rokycanského chrámu," objasnil kněz. Poukázal na nebezpečí náletového plevelu na horním štítě rostou už dokonce malé stromky. Před ochrannými nátěry pod omítku bude třeba odstranit také plísně a mechy, na výměnu čeká i část krytiny. Akce je zatím odhadovaná na 100 až 150 tisíc a zahájená bude o prázdninách.