Zájem o paliva stoupá, topná sezóna začala. Ti, kteří se nestihli předzásobit v létě, kdy bylo možné využít slev, tak rychle činí nyní.

Na Rokycansku se dodavatelé specializují na bílinské uhlí, z ledvické úpravny. S výjimkou briket, které odebírají z Německa. Pro srovnání uvádíme zatím situaci ve dvou protilehlých částech okresu.

Ve Strašicích nám Bohumil Bílek sdělil, že ceny uhlí už doly zvýšily, ale není to markantní. Zatím je tohoto paliva dost, i když výroba poněkud vázne. Zákazník to však podle Bílka nepocítí. Ceny má garantované do konce roku a největší zájem je momentálně po ořechu jedničce (332 Kč/q). S přechodem na automatické kotle, převážně pořizované z dotací, ale stoupá poptávka i po ořechu dvojce, ten je v nabídce za 303 Kč/q. Kostka je momentálně k mání za 358 a brikety za 482 Kč na metrák. „Rozvoz máme v ceně, ta se po Rokycansku nemění," dodal Bílek. Zájemcům dopraví uhlí až do sklepa pásem, poplatek je jednotně daný, a to sto padesát korun. S kvalitou uhlí prý problém nemají. Za péči o ni získala provozovna dokonce zlaté ocenění od dolu Bílina. „Napomáháme tomu i tím, že skladujeme vše v hale, takže předem kátrované uhlí už nemokne, ani na něj nepraží slunce," podotkl Bílek. Od září podle něj prodej uhlí zase stoupá. Za zmíněný měsíc zaznamenali i rekordní prodej, a to 620 tun.

Paliva Radnice, které mají sídlo na druhé straně okresu, nabízejí stejný sortiment uhlí, navíc z týchž míst. „Naši odběratelé využili hlavně letní slevy. Prodloužili jsme je až do konce srpna. Odbyt byl velký, navíc letos zásobování přálo počasí," porovnával Přemysl Broj. „Teď už platí zimní taxy, zájem o zásobení přesto stoupá," dodal. „Ti, kteří nestihli vyřídit dodávky přes léto, nás začínají zásobovat objednávkami." Mezi nimi se na rovnocenné úrovni drží ořech 1 a 2 z Bíliny. Ceny jsou 334 a 303 korun za metrák. Kostka, využívaná především pro litinové kotle, přijde na 360 Kč, kvůli briketám (z Německa) musí kupující sáhnout pro 490 Kč za metrák. „U dvojky ořechu výrobce kvůli snížení prašnosti garantuje prosévání," upozornil Broj.

pokračování na str. 2 středečního vydání Rokycanského deníku