Klabava se už zase plnila a místy stoupala až k okraji.

V Hrádku byl včera dopoledne naměřený druhý povodňový stupeň. „Teď tu zrovna neprší, ale na Brdech podle kolegy Hahnera ano, takže uvidíme. Zatím voda pozvolna přibývá," hodnotil starosta Hrádku Jaroslav Perlík. Zastihli jsme ho spolu s dalšími při kontrole v terénu. „Právě jsme zvedali stavítko na Pavloveckém potoce, aby se voda nevylila z břehů a nenapáchala škody. Místo se nachází v blízkosti chatové oblasti," dodal Perlík.

Na Pátku v Rokycanech voda vystoupala na první povodňový stupeň, ale kolem jedenácté už pomalu klesala.

V Klabavské přehradě byla hladina na prvním povodňovém stupni. „Voda se valí přelivem. Daří se to ale zatím regulovat, takže ještě jde základovými výpustmi," informoval hrázný Jiří Groskopf. Odhadoval, že odpoledne by se mohli dostat i na druhý stupeň. „Povodí je už nasycené, spadlo tu přes dvacet milimetrů srážek. Všechno ale závisí na dalším vývoji srážek a vzestupu přítoků," zvažoval hrázný. Své k tomu budou mít ´co říci´ i Brdy.

Ani zemědělci nejsou z padající vláhy nadšení. „Už je vody moc. Během deseti dnů přibylo asi padesát milimetrů srážek, takže dost vytlačují vzduch z půdy," konstatoval agronom Miroslav Červený z Příkosické zemědělské, a. s. Ozimá řepka je na to obzvlášť citlivá a místy, kde jsou hodně utlačené, zažínají žloutnout i ozimé ječmeny," dodal.