Týdenní uzavírka komunikace z Příkosic do Mirošova komplikuje dopravu na jihu okresu. V rámci revitalizace trati Rokycany Nezvěstice se totiž od 30. října do pátku 7. listopadu uzavřel jeden z přejezdů. Motoristé tak musí volit objízdnou trasu přes Trokavec nebo Mešno. Mnoho z nich rekonstrukci vítá, jiní se těší, že bude brzy hotovo. Zeptali jsme se proto obyvatel Příkosic, jak rozsáhlé opravy a uzavírky vnímají.

„Chápu, že oprava kolejí je důležitá, ale myslím si, že by byla zapotřebí lepší informovanost o uzavírání přejezdů. Objížďka mi nevadí, ale je dobré o ní vědět dopředu," svěřila se Lenka Hahnová. „Nevadí mi, že musím volit jinou cestu, horší je to, že bude nově přejezd se světelnou signalizací," konstatovala Milena Málová. „Hlavně, abychom u přejezdu nestáli zbytečně dlouho. Už jen ta představa, že pojedu z dolních Příkosic do horních a u obou, přes které pojedu, budu čekat, až signalizace vypne," uzavřela.

Změny zaznamenali také školáci, kteří jezdí ranním autobusem. Jejich spoj totiž oproti klasickému odjezdu v 7.20 vyráží na linku už v 6.55 hodin. Chlapci a děvčata poté místo přímé jízdy do Mirošova zajíždějí nejprve do Štítova, Trokavce a Skořic. „Vadí mi, že musíme ráno dřív vstávat. Jinak se alespoň projedeme po okrese," svěřil se jeden ze školáků.

I České dráhy (ČD) přistoupily k důležitým opatřením. „Zastávka ve spodní části obce bude obsluhovaná o de-set minut dříve, než jsou uvedené odjezdy v jízdním řádu. Horní zastávka (u nádraží) o osm minut dříve než podle jízdního řádu. Týká se to všech spojů v uvedeném termínu," sdělil tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. „Z důvodu nemožného využití přejezdu nebudou garantované přípoje v Rokycanech," uzavřel.

Pokračování na straně 2 úterního vydání.