Poslední dva dny jarních prázdnin pak mohou využít k rozmýšlení o účasti v přípravných kurzech ti, co pomýšlejí na nástup do primy osmiletého gymnázia. Začíná se totiž už v úterý 20. 3. matematikou, čtvrtky pak budou vyhrazené pro český jazyk.

„K osmiletému studiu se nám zatím přihlásila zhruba padesátka dětí, otevírat se bude jedna třída,“ informovala ředitelka Drahomíra Rancová. K pěti přípravným lekcím, vždy po hodině a půl, přistupujeme, abychom žákům ukázali, co je asi čeká, a tím je trochu zklidnili. Při zkouškách naostro přijdou už do známého prostředí,“ dodala ředitelka. Kurz je rozložený do pěti týdnů před přijímacími testy, které na malé studenty čekají 23. dubna.

Jejich starší kolegy, jež se hlásí ke čtyřletému studiu, zkoušky nečekají, rozhodující je prospěch dosahovaný v devítiletce.

Stejně tomu bude i ve střední odborné škole. Tři obory pro příští rok zůstávají. Ovšem vzhledem k početně slabému vycházejícímu ročníku dostalo vedení od krajského úřadu povolení otevřít pouze dvě třídy. V jedné tak budou spojené dva obory informační technologie a elektrotechnika. Do druhé nastoupí studenti ekonomického lycea.

„O gymnáziu uvažuji také, dala jsem si ho ale jako druhou možnost. Od malička totiž tancuji a zpívám v souboru, chtěla bych proto získané znalosti vedle jiných oborů dále rozvíjet. Proto jsem upřednostnila pedagogickou školu. V Berouně otevírá studijní obor s tímto zaměřením,“ svěřila se Simona Hudecová, co do prospěchu je mimochodem jedničkářka.