Podrobnosti sdělil Domažlickému deníku MUDr. Jindřich Křižan, primář chirurgického oddělení.

Jindřich Křižan.Zdroj: Domažlická nemocniceZaznamenali jste i letos na začátku prázdnin nárůst úrazů dětí?
Samozřejmě. Je to letní evergreen. Ani letošní rok není výjimkou. Za první dva týdny jsme ošetřili zhruba 75 dětských úrazů a více než deset dětí bylo i hospitalizováno. Je to tak o třetinu víc než v těch předešlých měsících. Že ale začnou prázdninové úrazy, dokazuje i čas, kdy pacienti přicházejí.

Jak to myslíte?
Běžně přichází rodiče s poraněnými dětmi v dopoledních hodinách nebo krátce po poledni. O prázdninách je to spíše v době pohotovostních služeb, v odpoledních až večerních hodinách a více také o víkendech nebo svátcích. To ale říkám jako zajímavost. Samozřejmě to není problém. V nemocnici je standardní dětská i úrazová pohotovost.

S jakými zraněními končí děti na nemocničních lůžkách?
Obecně jsou to ta zranění, u kterých je nutná observace neboli sledování pacienta, kdy je riziko, že by se jeho stav mohl zhoršit. Nejpočetnější takovou skupinou jsou úrazy hlavy. Dále se jedná o vážnější zranění, u nichž je nutný pravidelný dohled lékaře, nebo jsou potřebná další specializovaná vyšetření. A do třetice se jedná o zranění, která vyžadují operační zákrok nebo ošetření v celkové anestezii (narkóze). Když bych měl být konkrétní, především se jedná o zlomeniny končetin, kdy je nutná repozice (vyrovnání do původní polohy) nebo ošetření rozsáhlejších řezných poranění. Nejzávažnější jsou operace při poranění nitrobřišních orgánů a život ohrožující krvácení.

Zranění z táborů jsou takovou zajímavou skupinou. Lze je nějak charakterizovat?
Zranění z táborů jsou různá. Souvisejí s celodenními aktivitami a sporty, na něž děti nemusejí být zvyklé. Například s pohybem v terénu, s koupáním v přírodních koupalištích a rybnících, s tábornickou činností, jako je příprava dřeva na oheň, ale i s ohněm samotným. Kromě banálních odřenin a pohmožděnin řešíme právě zlomeniny, poranění hlavy, řezné rány i popáleniny. Nevím, jestli se pořádá více letních táborů, ale v každém případě počet zranění z táborů rok od roku narůstá. Možná, že děti tráví více času u počítačů či tabletů a potom při manuálních a sportovních činnostech nejsou již tak šikovné nebo nemají takovou kondici. Pak se samozřejmě zraní mnohem snadněji.

Ilustrační foto
Právě jsme se narodili

Proč si myslíte, že během prázdnin těch úrazů přibývá?
Tím, že děti nemusí sedět ve škole, tak samozřejmě přibývá pohybových aktivit a s nimi i rizika zranění. Dalším důvodem může být to, že Domažlicko, Chodsko a oblast Českého lesa je významná turistická destinace. Jsou tu chaty, chalupy, kempy, rekreační objekty a pořádají se tu dětské tábory, takže je zde koncentrace lidí a dětí větší než mimo prázdniny.

Je možné zmínit nějaké konkrétní neobvyklé nebo závažné poranění?
Nedávno jsme hospitalizovali desetileté dítě se zlomeným obratlem. U dětí je to celkem málo častý typ zlomeniny. Stalo se to na trampolíně, nejspíš při nějakém nekontrolovaném skoku či pádu. Z loňského roku si vzpomínám na asi 13letého chlapce, který si při pádu z jízdního kola způsobil o řídítka tupé poranění břicha s poraněním sleziny. Musel být neodkladně operován, ale naštěstí se podařilo slezinu zachránit a nemusela být odstraněna.

Neznamená větší množství úrazů a tedy akutní operativy, že byste museli omezovat plánované operace?
To v žádném případě. Plánované operace ať už z oblasti břišní nebo cévní chirurgie, operace nádorů nebo jiných onemocnění tím nejsou nijak omezeny. Bez ohledu na roční období nabízíme vždy velmi krátké čekací doby.