Už pět let Plzeňský kraj podporuje chod přívozu v Darové. Letos obdrží obec Břasy, která o dotaci žádala, 320 tisíc korun. Jsou určené výlučně na provoz unikátního zařízení! Chybějící finanční prostředky na zajištění služby a také na dokončení nedalekého domku hodlá obec vynaložit z vlastních zdrojů.

„Zmíněný objekt slouží jako zázemí převozníků, kteří se střídají v pravidelných turnusech. Je tady třeba i trezor, ale potřebujeme ještě uskladnit nářadí a komponenty pro případné opravy v nové kolně,“ uvedl starosta Miroslav Kroc.

Rekonstrukce budovy byla dokončena v roce 2017 a vyžádala si zhruba tři miliony korun. Nejprve se podařilo opravit střechu, vyměnit okna a vstupní dveře nebo zaizolovat stavbu proti vlhkosti. Pokračovalo se na uvnitř a součástí investice se stala plynofikace. V únoru loňského roku byl opravený prám. Což spočívalo v očištění trupu, výměně poškozené části pláště a celkovým nátěrem. Zbrusu nové jsou dřevěné prvky paluby. „Kromě toho ale nezapomínáme na lidský faktor. Trojici převozníků je schopno okamžitě nahradit šest vyškolených kolegů,“ pochlubil se Kroc.

Projekt je Plzeňským krajem podporován od roku 2014, kdy bylo poskytnuto 310 tisíc Kč. Pro rok 2015 a 2016 se dotace kosmeticky snížila na tři sta tisíc Kč. Od roku 2017 došlo k navýšení na částku 320 tisíc korun.

Poskytnutí příspěvku musí ještě posvětit krajské zastupitelstvo.

Ilustrační foto
Dálnice byla uzavřená