Za uplynulé čtyři roky odpracovali klienti Probační a mediační služby v Rokycanech 7 933 hodin. „Někde s nimi byli spokojeni, jinde méně. Stejně tak my tady. Někdo si nechává odpracování prací až na konec lhůty stanovené soudem, jiný udělá brzo, aby už měl starost za sebou,“ konstatovala vedoucí centra Zdeňka Blažková.

"Letos naši klienti třeba na Žďáru vysekávali příkopy a další plochy či pomáhali s bílením hasičské zbrojnice a opravou kapličky v Těškově,“ uvedla další pracovnice služby Lenka Jurová a doplnila: „V Těškově naši klienti ale ještě dělají, upravuje se tam cesta a okolí stavby.“ „Nejvíce klientů ale během roku vypomáhalo u Lesů města Rokycan, anebo dělali v Rumpoldu. Teď pomáhají při opravě Boreckého rybníka, kde hlavně likvidovali náletové stromy a keře. Výrobou budek a natíráním je zaměstnala také záchranná stanice živočichů. Pracují i pro rybáře, čistí okolí Klabavky a některé využili i pro rokycanský bazén a koupaliště,“ vypočítávala Blažková.

„Mimo Rokycany pro ně nejvíce využití našli ve Strašicích. Většinou jde o klasiku v podobě úklidu,“ doplnila Jurová. Počet klientů, kterým byl letos soudem uložen alternativní trest v podobě obecně prospěšných prací, vzrostl. Od ledna je jich už 115, zatímco loni dosáhli celkového počtu 128,“ porovnávala Blažková a připojila, že mezi jejich klienty je hodně mladistvých. Tak 15 až 20 procent. K soudu je ale podle ní zatím naštěstí dovedly méně závažné věci.

„Při nabízení výkonu obecně prospěšných prací komunikujeme se všemi obcemi, ale jsou místa, kde s nimi ještě nemají zkušenost. V místě ani okolí se náš klient zkrátka ještě nevyskytl. Dlouhodobě spolupracujeme s městem Rokycany, Zbirohem, Radnicemi, Strašicemi, Holoubkovem, ale také s obcí Němčovice. Kolikrát si berou i někoho ze sousedství a dají ho do pracovní čety u nich, nebo zapojí do investiční akce, kterou ta druhá obec nemá,“ sdělila Blažková.