Součástí návštěvy hlavy státu v Plzeňském kraji je pobyt jeho manželky ve Zbiroze.

Ivana Zemanová je očekávaná dnes na zámku před šestnáctou hodinou. Nebude tu poprvé, neboť si rekonstruovanou památku oblíbila. „Jsme rádi, že se tu cítí dobře a že se sem těší. Je velmi příjemná a hodně sečtělá. Má široké znalosti, dobře se s ní povídá. Oba s manželkou, a vůbec všichni tady, se na ni těšíme," sdělil majitel památky Jaroslav Pácha. Pokud jde o menu, návrh je sice připravený, ale první dáma si prý stejně nejraději jídlo vybírá přímo z denní nabídky zámecké krčmy. Podobné neformální klima je vlastní i dalšímu programu, žádný přesný itinerář daný není. O průběhu pobytu na zámku si rozhodne Ivana Zemanová až na místě. Jisté je pouze to, že večeře se uskuteční v secesním salonku, kde se třeba Alfons Mucha scházel s přáteli. Útulnost prostoru k posezení přímo vybízí.

Zítra dopoledne první dáma pobyt na zámku ukončí. Zamíří odtamtud do Terešova. Pojede se podívat do výchovného ústavu mládeže. Ve zhruba deset kilometrů vzdálené vesnici totiž existuje zařízení pro problémové dospívající chlapce ve věku patnáct až osmnáct let. Nepřetržitě od roku 1968!

„Nejsem přítelem nějakých mimořádných opatření. Pochopitelně uklízíme, ale nevšedního hosta uvítáme při klasické výuce. Chceme manželce hlavy státu ukázat ubytovací prostory, sportovní plochy i vybavené dílny a předvést ukázku práce na soustruhu," uvedl ředitel VÚM Petr Butula.