Scénář jednání zastupitelstva (výraznou převahu v něm mají sportovci) obsahoval nejprve návrat k minulému zápisu z 31. května, zpracovaný tajemnicí MěÚ Olgou Polákovou. Drtivá většina zvolených účastníků ho označila za tendenční včetně dalších kroků.

„Zjistil jsem, že paní tajemnice nechala lustrovat počítače zaměstnanců úřadu i dalších lidí. Včetně mého, což po 27 letech v různých funkcích považuji za něco neslýchaného,“ zdůraznil radní Jaroslav Vonásek. Na jeho slova reagoval místostarosta František Blovský informací, že tajemnice končí ve funkci dohodou k 31. červenci. „Ze zastupitelů nikdo na její odchod netlačil. Chtěli jsme však po vedení města, aby úřad fungoval normálně,“ vyjádřil se opoziční zastupitel Miroslav Jaroš (ODS).

Ilustrační snímek.
Kůrovci se daří v horku. Chladné jaro lesům v Plzeňském kraji pomohlo

Olej do ohně pak přililo vystoupení předsedkyně finančního výboru Jany Loukotové: „Zatímco evidence jízd dvou služebních vozů byla v naprostém pořádku, u dalšího auta jsme se cestovních příkazů nebo detailního rozboru nedočkali. Vždy zhruba po měsíci se v knize jízd objevila trasa Radnice – Plzeň – Litohlavy s 800 kilometry. A když jsme po tajemnici chtěli doplňují údaje, nebyly nám předloženy.“

Radnický úřad by měl být pilířem pro malé obce na severu Rokycanska. Jenže už dlouho to nefunguje a ochromen je chod matriky, sociálního i stavebního úřadu, atd. Mužem, který na skřípající spolupráci dlouho marně poukazoval, je starosta Sebečic Tomáš Fiala: „Ptám se, proč tu není právník a dávám zastupitelům ke zvážení formu odchodu paní Polákové. Pozice tajemníka je důležitá a za příklad mohu označit perfektně fungující Rokycany nebo Zbiroh.“

Materiální pomoc postižené Moravě
Z Rokycanska putují Moravě postižené tornádem peníze i věci

Byl to znovu Miroslav Jaroš, který seznámil aktéry se čtyřstránkovým dopisem bývalých zaměstnankyň úřadu. Jsou přesvědčené, že ze strany tajemnice docházelo k šikanování, pohrdání jejich prací, takže problémy na pracovišti řešily výpověďmi a v nejednom případě zdravotními komplikacemi.

Po krátké poradě se pokračovalo a rokycanský tajemník Daniel Chaloupka naznačoval, jak by měli Radničtí co nejrychleji vyhlásit výběrové řízení. Nejen na funkci tajemníka, ale také na další pozice. V usnesení pak zastupitelé kývli na zajištění dokumentů a zapečetění kanceláře tajemnice.