V budoucnu tak ze dvou malých obcí se soumě- řitelným počtem lidí ta, která má velkou rozlohu, a tím nízkou hustotu obyvatel, dostane méně. Druhá, s malou rozlohou, si naopak o dost polepší.

Zejména severní Zbirožsko a Radnicko obdobně jako horské obce mají s hustotou obyvatelstva v přepočtu na kilometry katastru problém.

„Oni nás snad chtějí zlikvidovat," konstatoval starosta Němčovic Karel Ferschmann. „V našem případě budeme rádi, když se alespoň přiblížíme zisku, co jsme měli dřív a který jsme chtěli zvýšit," dodal. „Na občana máme totiž deset hektarů. Sedm set by nám jich tak, při počtu lidí, které zákon akceptuje na kilometr, viselo v luftu," objasňoval.

Nevelký Chlum by novým opatřením přišel dokonce o třetinu stávajícího rozpočtu. „Vytýkali nám, že se nevěnujeme investičním akcím. Teď na ně můžeme úplně zapomenout. Bude tak možná na běžnou údržbu," podotkl starosta Jiří Rys. „Větší místa, jako je Zbiroh, Radnice…, ty si polepší, ale řada menších obcí o prostředky přijde. A protože na Radnicku a Zbirožsku je nás s malým počtem obyvatel hodně, dopad do území bude špatný," hodnotil.

Více přímo v Deníku.